Spektakl ispod Berlina - duhovi, sjećanja, laseri i talasi

Ispod grada prostiru se kilometri i ari katakombi, prolaza, podruma i skladišta. Najveći dio je zaboravljen, a jedan je nepristupačan

2203 pregleda 0 komentar(a)
Nebo pod Berlinom na svojoj prvoj izložbi na nekom od "najtamnijih mjesta" berlinskog podzemlja predstavlja 14 umjetnika. Posjetioce čekaju postavke od opipljivog materijala, svjetlosti i zvuka, Foto: Carsten Koall/dpa
Nebo pod Berlinom na svojoj prvoj izložbi na nekom od "najtamnijih mjesta" berlinskog podzemlja predstavlja 14 umjetnika. Posjetioce čekaju postavke od opipljivog materijala, svjetlosti i zvuka, Foto: Carsten Koall/dpa

Berlin je ogroman. Saobraćaj nikada ne staje na širokim avenijama izgrađenim na hektarima nekada brisanog prostora kod Berlinskog zida, a zabava u uličicama popularnih četvrti. Živo je čak i ispod asfalta i pločnika.

Ispod grada prostiru se kilometri i ari katakombi, prolaza, podruma i skladišta. Najveći dio je zaboravljen, a jedan je nepristupačan.

Autori projekta "Nebo pod Berlinom" su za prvu izložbu pripremili ogroman prostor u zasvođenim tunelima podrumskog sistema nekadašnje vinarije u kvartu Fridrihšajn. Planiraju dvije izložbe godišnje.

Prva je nedavno otvorena i spektakularna je. Umjetnici su dobili prostor u 12 prostorija veličine hale da postave svoje izložbe - predmete, zvuk i svjetlo. Lokacija je bila tajna do 48 sati pred početak, a ulaz je bio otvoren samo pozvanima.

Tajnovitost pri otvaranju takvih događaja u Berlinu nije bez presedana. Noćna scena glavnog grada Njemačke je internacionalizovana i premijere su uglavnom rasprodate.

Odabrani gosti prve noći izložbe će za iduću premijeru "negdje u najdubljem berlinskom mraku" smjeti da pozovu jednog gosta. Tako organizatori osiguravaju prolaz konoserima umjetnosti i izbjegavaju poznato društvo sa crvenog tepiha.

Umjetnici i umjetničke grupe, njih 14, su smislili postavke koje posebno dobro djeluju u podrumskom mraku.

Li Zahvic, berlinska doseljenica iz Škotske, napravila je providnu kuću. Unutra, a vidljivo spolja, audio i video sadržaj prati lanac asocijacija prema sjećanjima iz djetinjstva.

Njemačka modna kreatorka Carocora - Karolin Kora Koler je sa švedskim digitalnim umjetnikom Svenom Sauerom postavila delikatnu scenu sa balonima koji "obučeni" u tanku odjeću plutaju poput duhova. Postavka je kritika lošeg statusa njegovatelja.

Arhitetka Margareta Hese je posetiocima postavila svjetlosne klopke iscrtane laserima.

U prostoru slikarke Julije Sosinske, čuvene po impasto djelima, posjetioce čeka gigantska trodimenzionalna konstrukcija od boja, a kod muzičara i audiovizuelnog umjetnika Borisa Aketa od svjetlosti.

Koga oblici, boje, svjetlo i zvuk zamore, opuštajući odmor će pronaći sa Svicima muzičkog studija Kling Klang Klong. Tu mrak razbija samo 300 vještačkih svjetlećih bubica, a tišinu meki zvuci morskih talasa koji se valjaju nevidljivom plažom.

Po večeri, na izložbu može da uđe 199 posjetilaca - karte su od premijere dostupne u prodaji.

Bonus video: