Zalogaj za ogromnu glad za kulturom

Festival “Odakle zovem” biće održan od 30. juna do 3. jula, uz učešće i promociju romana autorki iz Francuske i Češke

2579 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare u knjižari “Karver”, Foto: Katarina Stanišić
Sa konferencije za novinare u knjižari “Karver”, Foto: Katarina Stanišić

”Dogodine slavimo 18. rođendan”, poručila je direktorica knjižare Karver, glumica Varja Đukić najavljujući festival “Odakle zovem” koji će biti održan od 30. juna do 3. jula, sa temom “Na lijevoj strani, vena amoris”.

Najavljujući festival doc. dr Jasna Tatar Anđelić, profesorica francuskog jezika na Univerzitetu Crne Gore otkrila je imena dvije autorke koje će promovisati svoje romane u saradnji sa Karverom. To su francuska spisateljica Sesil Gilbert sa svojim romanom “Republikanci” i češka autorka Alena Morštajnova uz roman “Tihe godine”. Knjige koje će se pojaviti na festivalu već su sada dostupne korisnicima biblioteke za čitanje, u cilju što boljeg povezivanja autorki sa publikom.

Povodom proslave 17. rođendana knjižare Karver, uz čašu vina o budućim projektima i saradnjama govorila je Varja Đukić sa svojim gošćama koje su već dugogodišnja podrška u širenju kulture čitanja i promociji savremenih autora.

Đukić je komentarisala trenutnu poziciju mladih u Crnoj Gori kako iz ugla dostupnosti literature sa prostora Balkana, tako i njihov odnos prema knjizi i živoj komunikaciji kao nešto što je trenutno prijeko potrebno.

”Mi smo danas ovdje povodom 17 godina od osnivanja Karvera. Prije svega, moje iskrene čestitke, jer je zaista trebalo održati ovaj lijepi i veliki jubilej i treba podržati ovakve institucije u Crnoj Gori, koje su zasnovane prije svega na velikom entuzijazmu, ličnom zalaganju i trudu i okupljanju značajnih ličnosti. Ono što je Karver uradio je obilježilo čitav period, 17 godina je vrlo značajno jer i sami znate da je osnovan 2005, uoči sticanja samostalnosti države. Nacionalna biblioteka je vrlo rado i sa velikim zadovoljstvom shvatila ideju čitave ove priče, zato što se mi nalazimo na istom putu. Taj put je kultura i zaokruženost svog nacionalnog kulturnog sloja.” poručila je mr Dragica Lompar, direktorica biblioteke “Đurđe Crnojević”.

”Knjižara Karver se i vertikalno i horizontalno sjajno uklopila i popunila prazninu u onome što je kultura i kulturna politika u Crnoj Gori”, poručila je Jasna Tatar Anđelić.

Govoreći o Karveru, Anđelić je upotrijebila citat Vitomira Nikolića navodeći da je on kao “zalogaj jedan za ogromnu glad”, uz napomenu da je Karver važan zalogaj, a glad za kulturom u Crnoj Gori definitivno postiji. Takođe je pohvalila rad i trud koji se ulaže u održavanje knjižare uz podršku, ali ponekad i uprkos državnim institucijama, jer se na globalnom nivou velike knjižare, kafići/biblioteke zatvaraju zbog ekonomskih ili političkih kriza, a u Crnoj Gori, mala knjižara Karver se njeguje i opstaje.

Andrijana Deletić Milačić, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti osvrnula se na važnost mjesta kao što je Karver i koliko je bitno za širenje kulturne i književne pismenosti mladih svih uzrasta.

Bonus video: