"Stvaranje tišine" u Petrovcu

"Jer grafika je duševna poezija, list koji gradi tako značajnu knjigu"

2619 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ju Muzeji I Galerije Budve
Foto: Ju Muzeji I Galerije Budve

Izložba grafika Ane Lompar pod nazivom „Stvaranje tišine” biće otvorena sjutra, u 20 časova u galeriji „Marko K. Gregović” u Spomen-domu „Crvena komuna” u Petrovcu. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Vesna Radović sa Cetinja. Kustoskinje izložbe su mr Jasmina Lazović i mr Milijana Istijanović.

Na otvaranju će Ines Lompar, učenica JU ŠOMO „Savo Popović" iz Cetinja, na violini odsvirati odlomak iz Vivaldijevog koncerta.

O stvaralaštvu Ane Lompar pisao je akademski slikar mr Branko Mrdak: "Maslačak, biljka koja prolazi kroz više transformacija tokom svoje životne dobi, od biljjke koja je samo na prvi pogled obična transformiše se u biljku sa veoma neobičnim cvijetom, kojeg svi mi pamtimo iz djetinstva. Cvijet koji se iz jarko žutih boja pretvara u „plodove” ahenije, ili sto bi mi rekli u male padobrance. Upravo ta transformacija i ta jedna ahenija koja „leti” graciozno i samostalno nošena nekim povjetarcem, je ono što me asociralo na autorku. Sama autorka isto tako 'leti' u svijet umjetnosti nošena povjetarcem koji bi u ovom slučaju bila sama grafika. Taj 'povjetarac', grafika, je kod Ane omogućio da iznese svu onu unutrašnju ljepotu koji nosi. Unutrašnja ljepota koja je bazirana na autorkinom djetinstvu, sjećanjima, osjećanjima i sve ono lijepo i emocijalno što je skriveno, a iznijeto je na jedan originalni način i nosi lični pečat. Sve ove moje riječi upravo sami radovi potvrđuju.

Ana sa tolikom sigurnošću i slobode barata sa svim likovnim elementima, linijom, mrljom, valerom, oblikom… Poigrava se čak i sa samom kompozicijom, može se primijetiti da kod većine radova ta kompozicija nije 'klasična' centralna već je u zavisnosti od naziva, oblika, ideje ili samog Aninog 'leta' ona pomjerena u neku od strana a opet ne narušavajući likovni sklad ili ravnotežu. Pored igre sa kompozicijom imamo i sami format rada koji je ponekad duguljast, neobičan a opet provokativan za autorku i sa toliko smjelosti istražuje mogućnosti tih formata da se slobodno može reći da se radi o umjetnici pred kojom je velika budućnost. Gledajući Anine radove siguran sam da ovaj njena igra u 'letu' ima još mnogo toga da nam pokaže, i sa nestrpljenjem čekam nove radove i izložbe. Na kraju bih zaključio sa citatom iz jednog Aninog teksta: 'Jer grafika je duševna poezija, list koji gradi tako značajnu knjigu'".

Ana Lompar diplomirala je i magistrirala na Fakultetu za likovne umjetnosti Cetinje. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 16. juna.

Bonus video: