Jedinstven univerzum fotografija

Nakon promocije monografije “Branislav Strugar: Fotografske ekspresije”, sjutra će biti otvorene dvije izložbe, “Obilje života” Ane Ivanović i “Sjene u kamenu” Gorana Pajovića

4682 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Bogatim programom, skoro i bez pauze, mlada, intimna i bliska, značajna i interesantna, fotografska galerija “F 64” oživjela je umjetničku fotografiju u Podgorici i Crnoj Gori. Nakon što je preksinoć predstavljena luksuzna monografija na srpskom i na engleskom jeziku dugogodišnjeg fotografa Branislava Strugara ”Fotografske ekspresije”, već sjutra repertoar se nastavlja izložbama “Obilje života” Ane Ivanović i “Sjene u kamenu” Gorana Pajovića, a koja će biti otvorena u 19 časova.

Strugar se nedavno predstavio retrospektivnom izložbom u ovoj galeriji, što je tada izazvalo veliko interesovanje stručne i laičke javnosti. Vlasnik galerije i fotograf Dejan Kalezić istakao je na promociji da je Strugar tokom svoje pedesetogodišnje karijere pružio veliki doprinos popularizaciji Crne Gore i crnogorskog prostora. Tome u prilog ide i to što ga je profesor Ranko Radović nazivao “baštovanom crnogorskog pejzaža”, na šta je podsjetio prof. dr Saša Popović.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Jelena Kontić

”U traganju za neobičnim i nestvarnim motivima Crna Gora je njegov neiscrpni izvor inspiracija. Nije ga uzalud prof. Ranko Radović nazvao ‘baštovanom crnogorskog pejzaža’. Među 13 njegovih publikacija nalaze se: Kotor, Crna Gora - ekološka država, Crna Gora na razglednicama, Crna Gora i Budva. Crna Gora na razglednicama štampana je dvojezično, a sve ostalo su posebna izdanja i većina je objavljena na sedam do osam svjetskih jezika”, istakao je Popović.

On je istakao i da monografija “Fotografske ekspresije” pruža uvid u jedan (jedinstveni) univerzum fotografija koji Strugar već 50 godina nosi u sebi i za sebe. No, taj univerzum više nije samo Strugarov, već autor svakom posmatraču i čitaocu monografije pruža privilegiju da u njega utone i prilagodi ga sebi. Poput umjetničkih slika i maštarija Strugarove fotografije dodatno komuniciraju svojim nazivima koje autor koncizno iznalazi i daje, dok kao da šapti posmatraču kojim putem da krene kada je sadržaj fotografije u pitanju. Svaka od njih budi drugačija osjećanja i emocije u posmatraču, a ono po čemu se monografija izdvaja i što je čini dodatno atraktivnom su i autorovi zapisi i sjećanja koja se tiču izabranog djela.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Jelena Kontić

”Poželio sam da sakupim na jednom mjestu fotografije koje sam pola vijeka radio ‘za svoju dušu’, kako mi fotografi volimo da kažemo. Snimci rađeni namjenski, tokom realizacije različitih projekata, štampani su u monografijama, časopisima, kalendarima, prospektima... Ovi pak snimci, koje sam nazvao ‘za svoju dušu’, nastali su iz potrebe da likovnim jezikom izrazim svoja osjećanja. Kod stvaranja takvih djela sloboda u pristupu i radu je potpuna”, istakao je Strugar.

On je posebno naglasio da monografiju, koja je svojevrsna kruna i sami vrhunac njegovog dosadašnjeg stvaralaštva, posvećuje svojoj životnoj saputnici, Vlatki Rubinjoni Strugar koja je uvijek bila posebna i značajna podrška prilikom donošenja ključnih životnih odluka, a čije mišljenje, komentari i kritika su uvijek bili dragocjeni.

Novo putovanje i osma izložba

Strugarovo putovanje i fotografska avantura traju od 1968. godine, a avantura i put galerije “F 64” nastavlja se sa predstavljanjem novih umjetnika i njihovih jedinstvenih i originalnih ideja. Sjutrašnja izložba biće osma u ovoj godini, a radi se o autorima čije je koncepte Umjetnički savjet galerije ocijenio kao kompatibilne za zajedničko predstavljanje.

”Ana Ivanović obilje života traži, i začudo - pronalazi, tamo gdje nam se čini da samog života jedva da ima. Koncept izložbe nalazi svoje mjesto na seoskom groblju, koje je fenomen za sebe. To nije spomen-park gdje se dolazi kako bi se odala počast precima. Tu se dolazi da bi se zajedno s precima objedovalo, razgovaralo, posavjetovalo, tu život uspostavlja vertikalu kojom se spajaju svjetovi i brišu granice između prošlosti i budućnosti, zato ova mjesta i obiluju životom”, navodi se u najavi.

Galerija F 64
foto: Promo

Goran Pajović svojim crno-bijelim fotografijama pristupa konceptu sličnih motiva i motivacija kroz postavku “Sjene u kamenu”

”Kako Anina izložba korijene vuče iz seoskog groblja, tako ciklus fotografija ‘Sjene u kamenu’, obuhvata fotografije stećaka, jedinstvenih kulturno-istorijskih spomenika u prirodnom okruženju sa različitih lokacija sjeverne i sjeverozapadne Crne Gore. Riječ je o fotografijama koje pored estetske, imaju i naglašenu duhovnu dimenziju koja se ogleda i u ambijentu i u odabiru motiva - s jedne strane imamo planine i krš kao crnogorski nacionalni, specifični znak prepoznavanja, dok s druge imamo stećke koji nose ‘zajednička značenja’ za šire kulturalno područje zapadnog Balkana, predstavljajući specifičan tezaurus kulturnih i istorijskih informacija i koji kao takvi nose i osnažuju određene ideje o nasljeđu”, stoji u saopštenju.

Bonus video: