Prvo predstavljanje Saše Pančića u Centru savremene umjetnosti

"Pančićevi radovi u posrednoj su sprezi s fenomenologijama konstruktivističke i minimalne te mentalnim svojstvima konceptualne umjetnosti"

811 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Podgorici, Foto: Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore
Sa otvaranja izložbe u Podgorici, Foto: Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore

Izložba "Linija istog i različitog" umjetnika Saše Pančića otvorena je sinoć u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

Izložbu je otvorila Milena Mijović Durutović, direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija i kustoskinja izložbe.

Pančić
foto: Centar savremene umjetnosti

”Istaknuti savremeni beogradski likovni umjetnik, prvi se put predstavlja u CSU u Podgorici svojom samostalnom izložbom, koja je svojevrsni presjek njegovog dosadašnjeg, izuzetno bogatog i koegzistentnog stvaralaštva. Pančić je dugo prisutan i izuzetno aktivan na beogradskoj i srpskoj umjetničkoj sceni, a njegov rad nije ostao bez odjeka niti u Bugarskoj i Hrvatskoj, gdje povremeno djeluje, dok se u Crnoj Gori (do sada) predstavio izložbama u Kotoru i Baru. Pančićevi radovi u posrednoj su sprezi s fenomenologijama konstruktivističke i minimalne te mentalnim svojstvima konceptualne umjetnosti. Takav pristup podrazumijeva raznovrsne autorske postupke kojima je svojstveno da je konačni produkt rezultat konkretnog procesa stvaranja koji umjetnost svodi isključivo na njene osnovne funkcije”, zapisao je Istoričar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu za katalog izložbe.

Pančić
foto: Centar savremene umjetnosti

Publika izložbu može pogledati do 13. novembra.

Bonus video: