Pravo umjetnika na autentičan izraz ne smije biti podložno cenzuri

Povodom predstave "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" CGO izražava žaljenje što je Glavni grad Podgorica ograničio pravo na umjetnički izraz reditelju Zlatku Pakoviću, kroz otkazivanje podrške konačnoj realizaciji predstave

1667 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Anđelija Rondović
Foto: Anđelija Rondović

Centar za građansko obrazovanje poziva sve one koji drže do svoje demokratičnosti, a imaju mogućnost da obezbijede javni prostor u kojem se predstava "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" autora i reditelja Zlatka Pakovića, može odigrati, da taj prostor i obezbijede.

To se ističe saopštenju "Cenzori ukazali na strašni sud naše svakodnevice", koje potpisuje saradnik na programima u CGO-u Nikola Mirković, a povodom otkazivanja podrške Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica Pakovićevoj predstavi.

"U protivnom, neće biti mnogo razlike između cenzora u Glavnom gradu, ali i svih onih drugih u crnogorskim opštinama koje ostaju zatvorene za mogućnost da javnost vidi ovu predstavu u javnom prostoru i o njoj da svoj sud", poručuju u saopštenju.

Predstava „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“ premijerno je trebalo da bude odigrana trećeg oktobra u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“, u produkciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica i uz podršku Ministarstva kulture i medija.

Međutim, Pakoviću je nekoliko sedmica ranije, saradnja iz Glavnog grada otkazana, iako, tvrde iz CGO-a, za to nije bilo utemeljenja u ugovoru koje je potpisao sa Glavnim gradom.

Sekretarijat je svojevremeno obrazložio da "sadržaj dramskog teksta ne smatra adekvatnim za ciljeve i vrijednosti koje promoviše“. Iz CGO-a tvrde da Paković nikad nije dobio objašnjenje od kojih je ciljeva i vrijednosti radom na toj predstavi odstupio.

"Iz toga se zaključuje da je sadržaj predstave procijenjen kao problem od zvaničnika u Glavnom gradu. Osim što je Pakoviću otkazana saradnja na taj način, Glavni grad ni nakon značajnog protoka vremena nije svoje ugovorne obaveze prema njemu izvršio čime se stiče utisak da se radi o daljem pokušaju neprimjerenog pritiska na autora koji je regionalno prepoznat po svom intrigantnom izrazu u adresiranju ključnih tema svakodnevnice regiona ili pojedinačnih država u kojima je radio", navode u saopštenju.

Oni ističu da pravo umjetnika na autentičan izraz ne smije biti podložno cenzuri i pozivaju Glavni grad Podgorica da svoje obaveze prema reditelju Pakoviću izvrši u cjelosti.

"Pozorište bi trebalo biti mjesto slobode umjetničkog, angažovanog i političkog izraza, a što podrazumijeva i beskompromisnu kritiku. Svaki vid uticaja, cenzure ili zabrane takvog pristupa od strane vlasti predstavlja odstupanje od demokratskih vrijednosti, dok sud o umjetničkim dometima daju struka i gledaoci", poručuju iz CGO-a i dodaju:

"Na ovom slučaju se ilustruje polarizacija u Crnoj Gori i nezrelost političkih struktura da prihvate provokativan i kritički umjetnički izraz ako smatraju da im to ugrožava neke od partikularnih interesa. Stoga, Pakovićeva predstava danas u Crnoj Gori ne može naći javni prostor na kojem bi se igrala, jer oni koji bi taj prostor dali zato što im se dopada oštra SPC u predstavi ne bi da u njoj ima podjednako oštre kritike prema predsjedniku Crne Gore, i obrnuto"...

U saopštenju Centar za građansko obrazovanje izražava žaljenje što je Glavni grad Podgorica ograničio pravo na umjetnički izraz reditelju Zlatku Pakoviću, kroz otkazivanje podrške konačnoj realizaciji predstave „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“.

"Ovakvi pristupi ne doprinose evropeizaciji crnogorskog društva, a čiji sastavni dio jeste kritičko promišljanje, intelektualna i umjetnička provokacija koja stavlja pod lupu i donosioce odluka i njihov rad. Istovremeno, izražavamo žaljenje i što nadležno Ministarstvo kulture i medija, koje je kofinansiralo ovaj projekat, nije stalo iza umjetnika, čime je dalo i svoj doprinos ograničavanju slobode umjetničkog izražavanja", kažu iz CGO-a.

Bonus video: