Izvrnuta bajka o Aladinu

Promocija nedavno snimljene audio priče "Alen i čarobna lampa" biće upriličena u četvrtak u Podgorici. Inspirisana starom persijskom bajkom o Aladinu, ova priča se bavi se toksičnim maskulinitetom - jednom od najprisutnijih stigmi u društvima koja njeguju patrijarhat

1999 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa u studiju, Foto: Krsto Vulović
Ekipa u studiju, Foto: Krsto Vulović

Šta želiš da postaneš kada porasteš? To je jedno od možda i najčešće postavljanih pitanja djeci... Tim pitanjem pred najboljom verzijom čovjeka stavlja se velika i važna misao na koju rješenje nerijetko nemaju ni mnogo stariji. Najčešće se u bajkama kriju izvori ideja potencijalnih odgovora, na ovo ali i mnoga druga pitanja i stavove, uz poistovjećivanje sa omiljenim junacima...

Priča o dječaku koji nije želio, poput mnogih njegovih vršnjaka, da postane fudbaler, već modni kreator čini se sasvim jednostavnim, skoro pa i običnim zapletom neke priče namijenjene djeci. No, ukoliko se uzme u obzir da mnoga djeca ne sanjare slobodno, već se odmalena ograničavaju nametnutim stereotipima adekvatnih želja i potreba, onda je priča o dječaku koji želi da postane modni kreator i te kako važna, emotivna, snažna, ponajviše u vrijeme kada je diskriminacija usljed svake različitosti uveliko prisutna i podsticana.

Drugačijim pristupom jednoj poznatoj priči, već na samom početku se razbijaju predrasude i ustaljeni stereotipi, ali i klasična rodna podjela koja se ogleda čak i u maštanjima i snovima djece, sa jasnom porukom da svako ima pravo da slobodno sanjari za sebe i gradi svoj život tako, bez ugrožavanja prava i sloboda drugih... Ova priča podstiče prihvatanje izbora, sopstvenog ali i tuđeg, drugačijeg mišljenja ili opredjeljenja, snaži samopouzdanje, hrabrost i maštu, ali i pokazuje koliko je širok opseg mogućnosti svakog ponaosob, jer svaka je individua za sebe i tako su i želje različite.

O svemu tome govori audio priča “Alen i čarobna lampa” koja je nedavno napisana i snimljena u okviru Erasmus projekta “TwistedEdu”, a u produkciji nevladine organizacije Flux sa Cetinja. Autor je profesor književnosti Miroslav Minić, narator je mladi crnogorski glumac Lazar Đurđević i snimljena je u studiju “Knowhere2Run”.

Alen i čarobna lampa, Miro Minić, Lazar Đurđević
foto: Krsto Vulović

”U pitanju je izvrnuta bajka, inspirisana starom persijskom pričom ‘Aladin i čarobna lampa’, a bavi se toksičnim maskulinitetom - jednom od najprisutnijih stigmi u društvima koja njeguju patrijarhat”, ističe se u saopštenju ekipe okupljene oko projekta.

Iako je nedavno izašla iz studija, već u četvrtak, 22. decembra biće upriličena promocija audio priče, u Podgorici u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 časova. O radu na projektu govoriće Minić kao autor teksta, glumac Lazar Đurđević i jedan od koordinatora projekta Ana Matić.

Minić za “Vijesti” ističe da je proces stvaranja bio istovremeno i zanimljiv, ali i izazovan, i objašnjava kako su došli do ove teme.

Lazar Đurđević
Lazar Đurđevićfoto: Krsto Vulović

”Ana Matić iz FLUX-a, Sara Božanić iz Instituta za transmedijski dizajn i ja smo razmišljali koju temu da obrađujemo, a da je vezana za Crnu Goru. Bilo je teško za koju da se odlučimo, jer su kod nas zastupljene i veoma vidljive mnoge predrasude, stereotipi i stigme. Ipak, odlučili smo da se bavimo pričom o toksičnom maskulinitetu jer nekako se najmanje priča o njemu i da nam inspiracija bude Aladin i čarobna lampa. Na kraju nam je trebao glumac, koji ima odličnu dikciju, boju glasa, a opet je poznat djeci. Odmah je izbor bio Lazar Đurđević, glumac koji iza sebe ima dosta uspješnih uloga, a opet ga djeca znaju kao Princa iz Sniježne kraljice, a i kao Aladina. Na našu veliku radost, njemu se bajka mnogo dopala i odmah je prihvatio da bude dio ove izvrnute bajke”, priča Minić o dijelu rada na projektu.

On dalje podsjeća da su bajke poznate po tome što su protagonisti skoro pa uvijek savršeni, a okupljeni oko priče o Alenu su željeli da pokažu da ne mora biti tako da bi junak bio srećan.

Đurđević
Đurđevićfoto: Krsto Vulović

”Naravno da su bajke važan dio odrastanja svakog djeteta, ali što sam stariji uviđam koliko su poznate bajke prepune predrasuda, stereotipa, a i raznih stigmi. Skoro u svakoj bajci da bi djevojka ostvarila svoje snove potreban joj je princ, koji je predstavljen kao nagrada za njenu istrajnost, požrtvovanost, čak i hrabrost. Da ne pominjem da su skoro svi negativni junaci bajki zapravo žene - zle maćehe, sestre, vještice… U bajkama su svi protagonisti savršeni. Nama su tradicionalne bajke bile samo polazište kako bismo zajedno napravili nove, naše izvrnute bajke koje njeguju jednakost i različitost kod sve djece, sa ciljem da se svako dijete osjeti poželjno, ravnopravno, da slobodno voli, nađe svoje mjesto u društvenoj zajednici”, konstatuje Minić.

Đurđević u tizeru otkriva i više pojedinosti vezanih za radnju bajke.

”Alen i čarobna lampa je priča o dječaku koji nije želio da postane fudbaler, već modni kreator. Na tom putu do sreće pronaći će prijatelja. Spremnost da budu ono što jesu, a ne ono što drugi žele, učinile su dva prijatelja pobjednicima nad životom punim neizvjesnosti. Čarobna lampa i u njoj zarobljeni duh Srećko bili su Alenovi saveznici na putu do sreće”, najavljuje mladi glumac.

Podsticanje kreativnosti, humanosti i empatije samo su neki od ciljeva projekta “TwistedEdu” u okviru kojih nije nastala samo jedna izvrnuta bajka. Pored priče iz Crne Gore, a u okviru projekta koji je implementiran i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji nastale su i druge, a lako se zaključuje koje poznate priče imaju u svom polazištu. Realizovane su: “Prava pepeljuga”, “Princeza i prava žaba”, “Kako je Crvenkapa (odnosno Bjanka) preživjela vuka po drugi put”, “Novi Ivica i Marica”, “Željka i snežna kraljica” i “Pravi Roland” po uzoru na čuvenoj priči o Zlatokosoj. Sve priče biće objavljene na online platformi projekta (twistedtales.tv).

Minić otkriva i ko su junaci inspirani poznatim likovima iz tradicionalnih priča.

”Ove bajke prvenstveno njeguju humanost, empatiju i solidarnost. Tako su naši superjunaci i junakinje Željka sa Daunovim sindromom, Alen koji se suprotstavlja tradicionalnom poimanju muškosti, Ralf dječak sa Aspergerovim sindromom, Pepeljuga je djevojčica koja nema nogu i želi da ode na bal kako bi plesala, a ne da bi se udala za princa… Želimo bolji svijet za svu djecu, a cilj nam je da kod njih njegujemo uprvo sve ove vrijednosti i vrline”, poručuje Minić.

Ekipa u studiju
Ekipa u studijufoto: Krsto Vulović

Organizatori projekta potvrđuju da je opšti cilj ideje da doprinese i (ne)formalnom kreativnom učenju odraslih, kako bi se pomoglo mlađim generacijama u poboljšanju njihove kreativnosti i empatije prema ranjivim grupama.

”Predstavljanjem različitih društvenih stigmi u okviru poznatih narativa popularnih bajki, želimo da podignemo svijest o određenoj stigmi i uključimo ova pitanja u edukaciju djece i odraslih. Razvijanjem alata koji njeguju inovativne pristupe za učešće u interkulturalnom dijalogu u lokalnim jezicima, projekat ima za cilj da doprinese razvoju digitalnih kompetencija i vještina odraslih, istovremeno promovišući socijalno uključivanje ranjivih grupa. U okviru projekta poznate bajke su reinterpretirane, lokalizovane i digitalizovane, a poslužiće kao sredstvo za podsticanje dječjeg stvaralaštva, kao i dublje razumijevanje određene teme stigme”, ističu oni.

Projekat, nastao iz projekta “Twisted Tails”, finansiran je iz sredstava Erasmus + programa Evropske unije, a izgrađen je na visokokvalitetnom međusektorskom partnerstvu. Konzorcijum čine organizacije sa ekspertizom u audiovizuelnom obrazovanju, digitalnoj produkciji, međugeneracijskoj saradnji i promociji društvene inkluzije: Institut za transmedijski dizajn (Slovenija, vodeći partner), FLUX (Crna Gora), Bacači sjenki (Hrvatska), Grupa Hajde Da (Srbija), RIS Rakičan (Slovenija) i ZDUS (Slovenija).

Organizatori ističu da će na osnovu bajki u narednoj fazi projekta biti proizveden edukativni alat za roditelje, babe i djedove koji će djecu naučiti važnim društvenim vrijednostima i kreativnim vještinama kroz igru, pripovijedanje, crtanje, pravljenje zvuka i animacije...

Bonus video: