Glumica Branka Veselinović preminula u 105. godini

Tokom karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i više od 50 televizijskih serija i filmova

7223 pregleda 9 komentar(a)
Veselinović, Foto: Prinstscreen Youtube/RTS
Veselinović, Foto: Prinstscreen Youtube/RTS

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, objavili su mediji u Srbiji.

Veselinović je rođena 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom 84 godine duge karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Kako piše "Danas", bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Poslije završene Trgovačke akademije u Novom Sadu i Glumačke škole u Beogradu, te angažmana u Srpskom naordnom pozorištu, prelazi u Umjetničko pozorište u Beogradu, koje je poslije samo godinu njenog boravka zatvorio okupator.

Poslije Drugog svjetskog rata postala je najprije članica Narodnog, a potom i Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je ostala do kraja teatarske karijere, narednih 30 godina.

Igrala je i u prvoj predstavi Cankarevom "Kralju Betajnove" u Stupičinoj režiji i pokazala jednako raskošan dramski talenat koji je realizovala i u djelima Lope de Vege, Pirandela, Judžina O’Nila, Direnmata, Brehta, Biena, Bihnera, Dostojevskog, M. Predića, Babelja i dr.

U Sjedinjenim Američkim država u Univerzitetskom teatru "Lorens" u Kanzasu na engleskom jeziku je tumačila naslovnu ulogu u Brehtovom djelu Majka Hrabrost.

Branka Veselinović je poliglota, a pored engleskog govorila je i ruski, njemački, francuski i mađarski jezik.

Porta Nova.rs piše da je od 7. septembra 2022, nakon smrti američke dramske umetnice Marše Hant (104), Veselinović bila najstarija glumica na svijetu.

Bonus video: