Podržano 45 projekata sa 694.400 eura

Vlada usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara

6492 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Sa današnje sjednice Vlade Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu vrijedan 694.400 eura.

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koje je pripremilo Ministarstvo kulture i medija, podržano je ukupno 45 projekata, koji su konkursom ispunili propisane kriterijume.

Programom zaštite i očuvanja podržano je 13 projekata iz oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, 20 projekata za sprovođenje konzervazorskih mjera na kulturnim dobrila, jedan projekat u oblasti edukacije i doedukacije u oblasti kulturne baštine i 11 projekata za prezentaciju i popularizaciju kulturne baštine.

Ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, kazala je da kroz odobrene projekte Ministarstvo daje podršku unapređenju stanja kulturne baštine na teritoriji cijele Crne Gore, njenoj promociji i prezentaciji.

Do kraja tekuće godine biće raspisan konkurs za 2024. godinu i pripremljen izvještaj o stepenu realizacije projekata za 2023. godine kako bi se održao i kontinuitet monitoringa i ulaganja u kulturnu baštinu Crne Gore.

Bonus video: