Saradnja za dobrobit filma

Filmski centar Crne Gore i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije zajednički ka podsticanju koprodukcija

3822 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije na otvaranju manifestacije, Foto: Ivana Đurašković
Sa konferencije na otvaranju manifestacije, Foto: Ivana Đurašković

Saradnja između Crne Gore i Albanije u oblasti kinematografije do prije par godina nije ni postojala, a sada je potpuno suprotno i kreće se u zadovoljavajućem pravcu, istakao je direktor Nacionalnog centra za kinematografiju Albanije Eduart Makri otvarajući juče manifestaciju “Dani albanskog filma u Crnoj Gori”, a u okviru programa “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”.

Povezani članci

05. Jun 2023.

Dani albanskog filma u Crnoj Gori

Na konferenciji upriličenoj tim povodom u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović rekla je da se nadaju još boljoj saradnji, zajedničkom radu, stvaranju i promociji kvalitetnih filmova, kako crnogorskih tako i albanskih.

To uvjerenje dijeli i Makri koji je iskazao zadovoljstvo povodom gostovanja i početka manifestacije koja predviđa projekcije albanskih filmova u Tuzima, Gusinju i Ulcinju. Upravo takva vrsta razmjene važna je i zarad buduće saradnje.

Sa otvaranja manifestacije
Sa otvaranja manifestacijefoto: Ivana Đurašković

“Moram da istaknem i još jednu stvar koja je važna za ovaj dio Balkana, pa tako i za naše dvije države", rekao je on i dodatno objasnio:

"U Evropi postoje veliki fondovi koji su namijenjeni ovom dijelu Balkana i dobro bi bilo da ih što više zajednički iskoristimo. Moram napomenuti i da vlada kriza u kontekstu stvaranja nezavisnih filmova, koja je nastala jer su se autori usmjerili na komercijalna djela i na zarađivanje novca, dok je naša tendencija da filmovi budu što kvalitetniji i da se ne udaljavaju iz okvira umjetnosti već da zadrže taj standard koji je važan. S tim u vezi, vidim dobru buduću saradnju između FCCG i nas, kao i svih ostalih zemalja u regionu, a sve za dobrobit filma”, poručio je on.

Povezani članci

27. Mart 2023.

Film kao sredstvo za interkulturni dijalog

Prisutne je pozdravio Pavle Simonović u ime Crnogorske kinoteke.

“Okupio nas je film, jer je to i tema svega što će se dešavati narednih dana - Film kao interkulturni dijalog. U ime Crnogorske kinoteke kazao bih da već imamo takav dijalog među institucijama, a nekako je i logično da to povezivanje krene od vrha institucionalnog okvira kako bi se kasnije sprovodilo i među autorima i publikom”, rekao je Simonović.

Sa konferencije
Sa konferencijefoto: Ivana Đurašković

Direktorka FCCG Božović je kazala da je realizacija projekta počela "Danima crnogorskog filma u Albaniji" u martu, navodeći da su "Dani albanskog filma u Crnoj Gori” dokaz saradnje, i mogućnosti da se zajedno radi i stvara.

Projekcije albanskih i crnogorskih filmova u dvjema zemljama, segment su aktivnosti kojima FCCG i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije sprovode sa ciljem jačanja bilateralne saradnje u oblasti filma, afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dviju zemalja.

Bonus video: