Otvoren UnderhillFest: 29 filmova koji pomjeraju granice savremenog dokumentarnog filma

Filmovi će biti prikazani na tri lokacije - u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" i na novoj lokaciji, u Ribnici, Centru kulturnih zbivanja

8783 pregleda 0 komentar(a)
Sa početka projekcije: film o Titovom snimatelju Stevanu Labudoviću iz Berana, Foto: Jelena Kontić
Sa početka projekcije: film o Titovom snimatelju Stevanu Labudoviću iz Berana, Foto: Jelena Kontić

Važan događaj za čitavu crnogorsku kulturno-umjetničku scenu, manifestacija koji slavi umjetnost dokumentarnog filma, 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma UnderhillFest (UF), otvoren je večeras u Podgorici, na terenu Košarkaškog kluba Budućnost u Njegoševom parku.

Kao i prethodnih 13 godina, i ove je na repertoaru pregršt nagradivanih i izvanrednih filmova - ukupno 29 njih koji pomjeraju granice savremenog dokumentarnog filma, kako u regionu, tako i u cijelom svijetu, a koje je izabrao umjetnički direktor UnderhillFesta Vuk Perović, kazao je na početku portparol UF-a Miroslav Miro Minić.

"Večeras nas je okupio rodendan jednog četrnaestogodišnjaka. Kao i prethodnih godina, UnderhillFest je okupljao ljude koji dijele iste vrijednosti, a među kojima posebno mjesto pripada ljubavi prema dokumentarnom filmu - filmskom rodu koji svoj sadržaj i karakter zasniva na vjernom i neposrednom predstavljanju stvarnosti uhvaćenih objektivnim okom kamere", istakao je Minić.

On je najavio da će tokom devet podgoričkih noći na Festivalu biti i autori odabranih ostvarenja i podsjetio da će filmovi biti prikazani na tri lokacije, u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" i na novoj lokaciji, u Ribnici, Centru kulturnih zbivanja.

O nagradama "Maslačak" u dvije takmičarske selekcije dugometražnog filma - međunarodnoj i regionalnoj, odlučivaće reditelji: Andrijana Stojković, Andrej Korovljev i Bojan Stijović. A o kratkim filmovima u selekciji "Sedam kratkih" odlučivaće studenti: Ana Ćulum, Elena Simović i Jevrem Bojović.

Minić (u sredini) i Stijović (desno)
Minić (u sredini) i Stijović (desno)foto: Jelena Kontić

Član žirija, crnogorskoli reditelj Bojan Stijović zvanično je otvorio ovogodišnje izdanje festivala.

"Ove godine, izbor filmova je zaista fascinantan. Između dokumentarnih ostvarenja koja nam pružaju uvid u najznačajnije aspekte ljudskog života, i umjetničkih djela koja nas vode na putovanja kroz muziku, maštu i neistražene svjetove, siguran sam da ćemo doživjeti nezaboravno iskustvo koje nas tjera da se pomjerimo sa mjesta udobnosti i suočimo sa temama koje možda nikada prije nismo razmatrali. To je ono što čini Underhill posebnim - sposobnost da nas poveže, inspiriše i preobrati naše perspektive", kazao je Stijović otvarajući festival

On je iskoristio priliku i čestitao svim talentovanim filmskim stvaraocima čija ostvarenja će biti prikazana, a istovremeno zahvalio cijelom timu festivala na njihovom trudu i posvećenosti.

"Vaša predanost održavanju ove kulturne manifestacije je jako važna za kulturu naše države. Bez vaše stručnosti i ljubavi prema filmu, Underhill ne bi bio ono što jeste danas", poručio je on.

Prisutnima se obratio i Vuk Perović, a video porukom publiku je pozdravila i rediteljka Mila Turajlić čiji diptih otvara i zatvara festival.

 Mila Turajlić
Mila Turajlićfoto: Jelena Kontić

"Da je UnderhillFest medunarodni događaj koji stavlja Podgoricu na evropsku mapu dokumentarnih festivala govori i film koji večeras gledamo 'Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels' rediteljke Mile Turajlić, koji je svjetsku premijeru imao na najvažnijem festivalu dokumenetarnog filma na svijetu, IDFA u Amsterdamu. Raduje nas i učešće cmogorske kinematografije u cijeloj priči producentske kuće Kino" kao i našeg Vuka Perovića, koji je jedan od producenata ovog ostvarenje, ali i podrške Filmskog centra Crne Gore", istakao je Minić.

Underhill Fest
foto: Jelena Kontić

Nakon ceremonije otvaranja počela je i projekcija filma koji govori o Stevanu Labudoviću, Titovom snimatelju, a na osnovu njegovih snimaka koje je napravio u Alžiru, za vrijeme rata za oslobođenje ove zemlje od francuske kolonijalne vlasti.

Underhillfest
foto: Jelena Kontić

Pored predstavnika institucija, filmskih djelatnika, ali i brojnih umjetnika iz svih sfera, teren KK Budućnost u Njegoševom parku ispunila je brojna publika koja je aplauzima ispratila otvaranje i sa nestrpljenjem dočekala prvu u nizu projekcija.

Bonus video: