Finska operska umjetnica za "Vijesti": Kultura i nasljeđe su od vitalnog značaja

Katrin Hataja najavljuje festival Operosa koji će biti održan od 1. do 6. avgusta na više lokacija u Herceg Novom

3706 pregleda 0 komentar(a)
Katrin Hataja sa učesnicima Operose, Foto: Isidor Stankov
Katrin Hataja sa učesnicima Operose, Foto: Isidor Stankov

Herceg Novi u ljetnjim danima ima brojne kulturne manifestacije, a već čitavu deceniju prepoznat je i po festivalu Operosa.

Festival je posvećen operskom izvođaštvu, takođe uključuje i orkestarske, kamerne, solističke i pjevačke recitale.

Pokrenula ga je Katrin Hataja, inače finska operska umjetnica sa ciljem da promoviše mlade operske i talente klasične muzike i da aktivno pruža mladim umjetnicima mogućnost za rad u operskim produkcijama. Operosa sarađuje i razmjenjuje mlade talente sa priznatim i poznatim evropskim operskim festivalima kroz članstvo u udruženju evropskih operskih akademija ENOA. Među njenim članovima su Aix-en-Provence Festival, Queen Elisabeth Music Chapel, Aldeburgh Music, Helsinki Festival, La Monnaie, Dutch National Opera, Calouste Gulbenkian Foundation i mnogi drugi.

Ove godine Operosa je najavljena sjajnim muzičko-plesnim performansom u atrijumu Mamula Islanda za koji su bili zaduženi crnogorski umjetnici Olivera Tičević (sopran) i Radoš Malidžan (gitara), a sa njima je nastupila i solistkinja baleta iz ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu Maja Marković.

Pjesme pisane za klavir i sopran publika je čula u malo drugačijem izvođenju, a mladi umjetnici uspjeli su da opravdaju datu šansu i ostave utisak na sve one koji su prisustvovali ovom događaju.

Već od 1. do 6. avgusta ljubitelji ovog muzičkog žanra uživaće u raznovrsnom repertoaru. Naime prva dva dana avgusta obilježiće izvođenje opere “La Serva Padrona” najprije na tvrđavi Forte mare u Herceg Novom, a dan kasnije i u Luštici Bay.

“Operosa Opera Jubilee” biće izvedena 3. avgusta na Kanli kuli, dok će 4. na Mamula Islandu u sklopu festivala biti priređeno Veče arija i dueta, sa zvijezdama u usponu iz Varšavske nacionalne opere. Pretposljednje večeri festivala rezervisan je za program “Muzički trenutak u Starom gradu” koji će se održati u Starom gradu, dok će posljednje večeri u Institutu Igalo biti koncert arija i pjesama iz Finske.

Katrin Hataja
Katrin Hatajafoto: Privatna arhiva

O Festivalu, najavnom koncertu, ali i uoperskoj umjetnosti za Vijesti priča Katrin Hataja...

Operosa je krenula muzičko-baletskim performansom u čast buđenja proljeća. S obzirom na to da svake godine imate raznovrstan program, šta ste to pripremili za ovu godinu?

Festival Operosa Montenegro ove godine slavi 10 godina. Naš festival biće održan od 1. do 6. avgusta, sa programom jubilarnog Gala koncerta na Kanli kuli. Nastupaće razni operski umjetnici, i održaće se izvedbe opere “La Serva Padrona” na tvrđavi Forte mare, kao i u Luštici Bay.

Nakon naše nedavne izvedbe “Buđenje proljeća i ljubavi”, naše partnerstvo sa Mamula Islandom nastavlja se nizom događanja tokom cijele ljetne sezone, počevši od koncerta dobitnika nagrade Operosa za pjevanje Bruna Spilera, do očaravajućih nastupa gostujućih umjetnika iz Poljske nacionalne opere u sklopu samog festivala. Takođe ćemo održati našu tradicionalnu predstavu “Muzički trenutak u Starom gradu” u srcu starog grada Herceg Novog.

Vrlo uzbudljiv novi dodatak festivalu jeste niz stručnih predavanja “Suomen Laulu” (što u prevodu znači “Pjesma Finske”), koje smo pokrenuli s ciljem da dovedemo klasičnu vokalnu muziku Finske u Crnu Goru. U duhu Operosa festivala, stručna predavanja će mladim domaćim pjevačima dati priliku da rade na operskim arijama.

Moj dodatni lični doprinos ovom obrazovnom događaju biće posebna Hannikainen nagrada, koju ćemo dodijeliti odabranom pjevaču na završnom nastupu nakon predavanja u čast poznate finske kompozitorske porodice Hannikainen, čiji sam ja potomak.

Interesantno je da je na prvom događaju na Mamuli bila predstavljena i jedna crnogorska pjesma “Još ne sviće rujna zora”, ali i kompozicije koje su radili kompozitori sa ex-Yu prostora. Interesantno je da ovo nije program koji se često izvodi. Publika je na ovaj performans odlično reagovala. Koliko je bitno da kroz ovakve događaje njegujemo domaću kulturu i tradiciju, te promovišemo i radove domaćih kompozitora? Kako se Vama, kao nekome ko dolazi iz potpuno druge sredine, čini crnogorska istorija i kultura?

Kultura i nasljeđe su od vitalnog značaja za bilo koji narod. Baš kao što sam ja ponosna na svoje porodično nasljeđe, Crna Gora i regija vjekovima posjeduju jedno predivno bogatstvo u muzici, umjetnosti i kulturi.

Nadamo se da ćemo u programu festivala moći da obuhvatimo što više takve muzike i umjetnosti, i samim time imati najveći operski repertoar na svijetu. Takođe je jednako bitno da dopremo do publike budućih generacija, dajući prostor mladim ljudima da je prihvate kao svoju.

Misija Operosa Montenegro Opera Festivala je predstaviti najbolje strane Crne Gore i opere međunarodnog standarda publici širom svijeta.

Mi nemamo zgradu Opere, no imamo sjajne operske umjetnike koji nastupaju po svijetu. Publika je nešto što se takođe formira za ovaj žanr klasične muzike. Je li se i koliko situacija promijenila od prve Operose?

Crna Gora ima obilje umjetničkih talenata - operskih umjetnika, instrumentalista i kompozitora. Ti nevjerovatni umjetnici koji trenutno nastupaju na svjetskim operskim scenama njeni su ambasadori, koji krče put sljedećoj generaciji crnogorskih umjetnika. Postavljanje temelja za bilo koji kulturni poduhvat zahtijeva vrijeme, upornost i kreativnost. Iako smo u proteklih 10 godina postigli dosta toga, prilike koje su još pred nama nevjerovatno su uzbudljive.

Sarađujemo sa brojnim operskim, kulturnim i obrazovnim institucijama u Crnoj Gori i Evropi oko stvaranja najbolje moguće platforme u Crnoj Gori, kako bi mladi umjetnici mogli da u što većoj mjeri razvijaju svoje aspiracije u operskoj karijeri.

Neizmjerno smo zahvalni našim partnerima i sponzorima na podršci i nepokolebljivom razumijevanju naše zajedničke vizije tokom protekle decenije. Stalno rastući broj publike, pa i sve veća raznolikost njenog uzrasta, pokazuju kako se cijene scenske umjetnosti u Crnoj Gori i koliki je zapravo njihov potencijal na nacionalnom nivou.

Operska umjetnica Olivera Tičević i gitarista Radoš Malidžan uz pratnju balerine Maje Marković nastupaju na prvom koncertu kojim se najavljuje glavni program festivala. Jeste li i koliko bili upoznati sa njihovim radom do sad?

I Olivera Tičević i Radoš Malidžan nalaze se već nekoliko godina na listi naših najcjenjenijih umjetnika. Radoš je vrhunski muzičar čija angažovanost uvijek doprinese nivou kvaliteta programa. S oduševljenjem sam pratila Oliverin napredak od njenog prvog nastupa na Operosa Opera Festivalu 2015. godine u “Cosi Fan Tutte” na Kanli kuli. Njen glas je božanstven, a njena sjajni scenski kvalitet je izuzetan. Ona je prava zvijezda.

Bonus video: