Muzičar napreduje svakodnevno svojim radom i trudom

Profesorica na Muzičkoj akademiji Žana Lekić najavljuje koncert koji će sa koleginicom pijanistkinjom Natašom Popović, i flautistom iz Španije Fernandom Ranjom održati večeras na Cetinju

3164 pregleda 250 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Profesorice sa Muzičke akademije sa Cetinja flautistkinja Žana Lekić i pijanistkinja Nataša Popović večeras će nastupiti sa kolegom iz Španije, takođe flautistom Fernandom Ranjom u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture u Prijestonici sa početkom u 19 časova. Njihov nastup desiće se u sklopu Festivala Music in ME koji organizuje Muzička akademija sa Cetinja.

Uvaženi profesor Ranja je gost Akademije u okviru ERASMUS + programa mobilnosti profesora i studenta čiji je potpisnik i Muzička akademija sa Cetinja. Profesor Ranja je predavač Consevatorio Superior de Musica de Vigo u Španiji.

Sagovornica “Vijesti” Žana Lekić napominje koliko je važna ne samo razmjena studenata, već i profesora.

“Pitanje mobilnosti odnosno kretanja i studenata i profesora su vrlo djelotvorne, volim da kažem ljekovito. Što se tiče kretanja studenata njima je veoma važno da izađu iz svoje zone komfora koju imaju na svojim akademijama, da upoznaju i druge kolege i naravno drugi način i metodologiju rada drugih profesora. Samim tim sve im to omogućava bolji napredak, promjenu svijesti i načina razmišljanja u pogledu profesionalnog života. Međutim, jednako je važno i kretanje naših profesora takođe iz više razloga. To je prilika da se predstavimo i plasiramo svoj kvalitet i svoj nivo obrazovanja i znanja koji imamo na svojim akademijama kolegama u inostranstvu. Veoma važno je da izmjerimo svoje snage, posebno kada dolazimo iz malih sredina gdje nije velika konkurentnost”, napominje Lekićeva, te se pohvalila da je upravo ta mobilnost pokazala da su i studenti i profesori veoma zadovoljni nivoom i kvalitetom rada crnogorskih profesora.

“Nama to mnogo znači jer govori da smo na pravom putu i da nivo kojem težimo i koji smo dosegli je nešto što se može mjeriti sa evropskim akademijama i velikim univerzitetima. Mala smo akademska zajednica, ali mjerilo znanja i kvaliteta može se porediti i sa onim velikim, značajnim akademijama i fakultetima”, dodaje sa ponosom flautistkinja.

Sve kompozicije koje će večeras izvesti, originalno su pisane za flautu i klavir, ali i za dvije flaute i klavir.

“Profesor Ranja će imati svjetsku premijeru djela španskog kompozitora S. Brotonsa. To je jako značajno i za samog kompozitora, ali i za profesora Fernanda Ranju. Takođe, izvodiće muziku drugih španskih kompozitora. A u drugom dijelu programa zajedno ćemo izvoditi djela za dvije flaute i klavir. Rigoleto je muzika koja je vrlo prisutna i popularna za ovakav kamerni sastav, ali prosto nije bilo prilike do sada da je čujemo u Crnoj Gori. Međutim, od sada, pa na dalje ćemo je izvoditi u različitim ansamblima”, nada se Lekić. Ne krije da joj se kompozicije koje će publika čuti večeras jako dopadaju.

Ranja, Lekić i Popović
Ranja, Lekić i Popovićfoto: Privatna arhiva

“To je neki repertoar koji publika voli da čuje. Spremili smo i jedno malo iznenađenje koje će takođe biti premijerno izvedeno, ali ga nismo najavili u programu”, bilo je sve što je o iznenađenju željela da otkrije.

“Sva ova djela koja ćemo večeras izvesti prisutna su na koncertnim podijumima širom svijeta, atraktivna su i izazovna za rad. Mi prvi put sviramo zajedno i u ovoj radnoj nedjelji profesora Ranje imali smo svakodnevne probe i rezultat ćemo čuti večeras na koncertu. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi na ovom koncertu, profesor Ranja je izuzetno cijenjen pedagog i flautista sa velikom karijerom, sjajnim studentima i priredio nam je veliku čast što je došao u Crnu Goru da podijeli svoje znanje sa našim studentima”, kaže Lekić.

Pored već pomenutog Brotonsa, publika će čuti i djela E.Vila, F. & K. Dopplera. Profesor Ranjaa će iskoristiti priliku da pred publikom na Cetinju izvede i Sonatinu za flautu i klavir crnogorskog kompozitora Dejana Krdžića.

“Profesor Ranja je želio da predstavi muziku svoje zemlje, ali isto tako i da uvaži muziku zemlje domaćina. Za njega će to biti premijera djela Dejana Krdžića. Ukazao je veliko poštovanje i čast jer je tu kompoziciju čuo na našem gostovanju u Španiji kada je koleginica Tatjana Krkeljić izvodila pomenutu Sonatinu. Izrazio je želju da je izvodi kad bude došao u Crnu Goru”, ispričala je Lekić.

Ona smatra da muzičar napreduje svakodnevno svojim posvećenim radom i trudom, ali i odabirom repertoara, kao i posvećenom radu sa svojim studentima, te da je dobro i za umjetnike i za publiku kada na jednom koncertu ima više premijera.

“Sve su to načini da jedan umjetnik radi na sebi, da bude što bolji, da istražuje, da se svakodnevno bavi svojom profesijom i da bude u njoj cjelodnevno. Saradnja i sa drugim kolegama, istraživanje novih kompozicija, njihove premijere, rad sa studentima, sve je to ono što čini jednog umjetnika i pedagoga kompletnim. Samo posvećenim radom i brigom o svom obrazovanju i znanju možemo učiniti da budemo iz dana u dan sve bolji. Ovo su profesije koje zahtijevaju kontinuirani napredak i rad na sebi, što je za nas jako dobro i povoljno, ali u jednoj mjeri vrlo zahtjevno. To su profesije koje vam omogućavaju da uvijek iznenadite samog sebe i da možete biti bolja verzija sebe i onoga što ste naučili. Nema ograničenja, granica, uvijek možemo dati nešto novo i drugačije što život profesionalnog muzičara čini dodatno izazovnim i zanimljivim”, zaključuje Lekić.

Bonus video: