Tempei Nakamura na Velikoj sceni MCCG-a

Poznati japanski pijanista i kompozitor nastupiće u nedjelju, 25. juna u 20 časova

1063 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Tempei Nakumura, Foto: Promo
Tempei Nakumura, Foto: Promo

Poznati japanski pijanista i kompozitor, Tempei Nakamura, nastupiće u nedjelju, 25. juna u 20 časova na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore.

Tempei će izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će dio repertoara posvetiti i izvođenju japanskih tradicionalnih djela. Virtuoz na klaviru, umjetnik koji vješto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umjetnički izraz u šali naziva “istočni romantizam”.

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Holandiji, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Italiji, Austriji, Luksemburgu... Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

Tempei je poznat i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u “neistraženim regionima” ove zemlje, kao što je Kumano Kodo, mjesto koje je registrovano kao lokalitet svjetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana.

Ovaj izuzetni pijanista počeo je da uči klavir sa pet godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom nevjerovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umjetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi klavira. Svoj debi imao je 2010. godine na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku.

Poznat po svom humanitarnom radu. Projekat “Izlazeće sunce” posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine, a Udruženje umjetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umjetnosti 2015. godine.

Koncert je realizovan u saradnji Ambasade Japana, Japanskog ugla i Muzičkog centra Crne Gore.

Bonus video: