Češke Budejovice proglašene Evropskom prijestonicom kulture za 2028.

Češke Budejovice u kandidaturu uključile i region Južne Bohemije

5880 pregleda 4 komentar(a)
Češke Budejovice, Foto: Shutterstock
Češke Budejovice, Foto: Shutterstock

Češke Budejovice su, odlukom Direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije, proglašene Evropskom prijestonicom kulture za 2028. godinu. Češke Budejovice su u kandidaturu uključile i region Južne Bohemije.

Kako je saopšteno iz tima kandidature „Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“, prema pravilima takmičenja, propisano je da se Evropska prijestonica kulture iz istočnog dijela Evropske unije za 2028. godinu bira među gradovima Češke. Kandidovali su se Broumov, Brno, Češke Budejovice i Liberec. U finale su ušli Broumov i Češke Budejovice.

"Ovo je jedinstvena prilika za grad i njegov region da donesu kulturu i Evropu pravo u srce svojih zajednica. To je prilika za njihove stanovnike da otkriju bogatu kulturnu raznolikost našeg kontinenta i zajedničke elemente koje dijelimo kao Evropljani. Evropske prijestonice kulture primjer su cilja EU da se stvori Unija koja okuplja ljude oko značajnih zajedničkih vrijednosti, kao što su sloboda govora, vladavina prava, demokratija i mir. Nadam se da će Češke Budejovice iskoristiti sve dugoročne kulturne, ekonomske i društvene koristi koje Evropska prijestonica kulture može donijeti", kazao je potpredsjednik EK Margaritis Šinas.

Pokretač i koordinator kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" Dušan Kaličanin je uputio čestitku Češkim Budejovicama i regionu Južne Bohemije.

"Raduje nas činjenica da smo sa njima već uspostavili saradnju i da zajednički razvijamo projekte koji povezuju umjetnost i nauku, bave se usmenom tradicijom, umetničkim rezidencijama, evropskim vrijednostima, uključivanjem turista u umjetnost, projekte koji kroz kulturu razvijaju čitave regione... Kako se mi takmičimo u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU, a Češke Budejovice su pobijedile u konkurenciji čeških predstavnika, jedni drugima ne predstavljamo konkurenciju, već potpuno prirodne i logične partnere."

Češke Budejovice su treći grad u Češkoj nakon Praga (2000) i Plzena (2015) koji će nositi titulu Evropske prijestonice kulture.

"Tim kandidature 'Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture' nastavlja da intenzivno radi na finalnoj verziji Aplikacione knjige i razvija međunarodnu saradnju, obraćajuću posebnu pažnju na prošle, aktuelne i buduće Evropske prijestonice kulture i kandidate", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: