Festival performansa na Cetinju

Prvo izdanje manifestacije biće održano u četvrtak i petak na Fakultetu likovnih umjetnosti

1671 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Internacionalni festival performansa (IPAF) prvi put će biti organizovan na Cetinju, a počinje sjutra u 13 časova, na Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU). Tokom dva dana programa najavljeno je više različitih aktivnosti.

Na otvaranju će se prisutnima obratiti organizatori festivala: dekan FLU Marko Marković, prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta Maja Šofranac, direktor Albertina akademije lijepih umjetnosti iz Torina Salvatore Bitonti i umjetnik i profesor performativnih tehnika za vizuelne umjetnosti na Albertini Luiđi Mojo.

“Prvo izdanje IPAF-a nosi naziv ‘Re-Action’ i ima za cilj da pruži alternativne perspektive i kontrastne vizije svijeta koji se često čini nemirnim i teškim svakom pojedincu. Kroz umjetnički izraz istražujemo društvene i kulturne izazove našeg doba. Umjetnici će kroz svoje performanse reagovati na različite teme na intiman i emotivan način, stvarajući originalne slike i pozivajući posmatrače da sagledaju ove teme iz različitih perspektiva. Studenti Albertina akademije lijepih umjetnosti iz Torina i Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja izložiće svoje performativne radove, donoseći svoje lične priče i prenesene uspomene, kako bi doprinijeli međunarodnom jedinstvu i umjetničkoj zajednici”, navodi se u saopštenju.

Program festivala
Program festivalafoto: Promo

Festival će obilježiti prisustvo dva svjetski poznata gostujuća umjetnika: Franko B. će prikazati performans “Reflektujuće rane”, a Marinela Senatore, osnivačica “Škole narativnog plesa” (SOND), predstaviće kolektivni i multidisciplinarni performans koji slavi jedinstvo grupa i zajednica kroz alternativne metode obrazovanja zasnovane na osnaživanju, inkluziji i samoobrazovanju.

Pored gostujućih umjetnika iz Italije, na festivalu će biti prikazan i performans istaknute crnogorske umjetnice Milke Delibašić koja će voditi radionicu sa studentima iz Torina i Cetinja. Najavljeno je i predavanje “Marina Abramović: Od reza do šava” koje će održati istoričarka umjetnosti i predavač na FLU Svetlana Racanović.

Bonus video: