Razvijaju dugometražne filmove

U toku je “MIDPOINT Intensive Montenegro” program namijenjen profesionalcima iz Crne Gore

553 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Program “MIDPOINT Intensive Montenegro”, namijenjen filmskim profesionalcima iz Crne Gore koji razvijaju projekte dugometražnih igranih filmova, počeo je juče u Podgorici.

Program traje do 24. novembra, a podrazumijeva obučavanje četiri tima od po tri učesnika. Za ovogodišnje izdanje programa selektovani su projekti i timovi: “Transfer” u produkciji kuće “Atomic”, a čija je rediteljka Gana Čomagić, scenarista Rade Vukčević i producent Ivan Čojbašić; projekat “Matura” u režiji Nikole Vukčevića, čiji je producent Milorad Radenović ispred kompanijie Galileo Production, projekat “Jaglika”, koji po scenariju Armina Behrema režira Andrija Mugoša, a čija je producentkinja Iva Kasalica, u produkciji “KA Productions”, i tu je projekat “Skarabej” producentske kuće “Far Production” koji režira Mladen Vujačić po scenariju Hajdane Baletić, a čiji je producent Nemanja Popović.

Filmski centar Crne Gore
foto: Filmski Centar Crne Gore

Program je kreiran u saradnji MIDPOINT Instituta iz Češke sa Filmskim centrom Crne Gore i Creative Europe MEDIA Deskom Crne Gore.

Tokom četvorodnevne radionice filmski timovi će raditi na kreativnom razvoju scenarija, kao i na produkcijskim aspektima njihovih projekata, navodi se u saopštenju Filmskog centra. Nakon programa, uslijediće i online konsultacije sa mentorima, a u skladu sa potrebama svakog od projekta koji budu učestvovali. Radionica se sastoji od grupnog rada mentora i polaznika, sa predavanjima, a za mentore su odabrana dva filmska stručnjaka iz Evrope: skript supervizor iz Velike Britanije Kristijan Rut i producentkinja iz Češke Pavla Janouškova Kubečkova.

Na početku radionice, učesnike i predstavnike MIDPOINT-a je pozdravila direktorica FCCG Aleksandra Božović, koja je poželjela dobrodošlicu i produktivne nastupajuće dane selektovanim timovima. Savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru Marija Nikčević je zahvalila na dobroj saradnji i nastavku programa koji se, kroz ranije partnerstvo ove dvije organizacije, pokazao kao izuzetno koristan za reditelje, scenariste i producente sa projektima u razvoju.

Filmski centar Crne Gore
foto: Filmski Centar Crne Gore

Iz Filmskog centra najavljuju i masterklas na temu pisanja scenarija pod nazivom “The Tools of Screenwriting and Dealing with the Industry”, koji će Kristijan Rut održati sjutra u hotelu “Cue” u 17 časova, u organizaciji Creative Europe MEDIA Deska Crne Gore.

“Masterklas je otvoren za javnost, a namijenjen je svima koji se interesuju ili bave pisanjem scenarija i žele da prošire svoje vidike i vještine u ovoj oblasti. Kompletan program realizuje se na engleskom jeziku”, poručuju iz Filmskog centra.

Bonus video: