Karambol u Crnogorskoj kinoteci: Krivična, pa zahtjev za smjenu

Branka Karadžić tvrdi da je pod pritiskom i da je pitanje njene smjene pokrenuto nakon što su direktora optužili za nezakonit rad. Goran Bjelanović odgovara da su u pitanju besmislice i lični kaprici i da će prijava protiv njega biti odbačena

41672 pregleda 36 reakcija 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crnogorska Kinoteka
Ilustracija, Foto: Crnogorska Kinoteka

Potencijalni pritisak na zaposlene, ugrožavanje slobode govora i istupa u javnost, krivične prijave, a sve to uz redovne programske aktivnosti... Tako izgleda aktuelna situacija u Javnoj ustanovi Crnogorska kinoteka na čijem je čelu Goran Bjelanović.

Predsjednica Sindikalne organizacije te ustanove Branka Karadžić, za “Vijesti” navodi da sumnja da menadžment vrši pritisak na nju posredstvom novozaposlenih, što se ogleda u zahtjevu za njenom smjenom sa čelne pozicije u organizaciji.

Karadžić kaže da je razlog tome krivična prijava koju je Sindikat na čijem je čelu podnio protiv direktora Bjelanovića i odgovornih u Ministarstvu kulture i medija još u junu, a koja je u međuvremenu dospjela do Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Pojedinici od onih relativno skoro zaposlenih u Kinoteci, kažu da su “iskorišćeni u sudskom procesu”.

To Karadžić negira uz obrazloženje da su Sindikalnoj organizaciji pristupili nakon podnošenja krivične prijave i stoga nijesu iskorišćeni u sudskom procesu.

Zahtjev za njenu smjenu podnijela je montažerka-tehničarka Milka Vujisić, koja je od prvog juna stalno zaposlena u Kinoteci.

“...Uz obrazloženje da sam kao član Sindikalne organizacije bez obavještenja i bilo kakve informisanosti iskorišćena u sudskom procesu koji je predsjednica Sindikalne organizacije pokrenula protiv direktora JU Crnogorska kinoteka. Pored svega navedenog, Predsjednica Sindikalne organizacije je bez zasjedanja Skupštine ili bilo kakve pismene obavijesti po ovom pitanju angažovala advokatsku kancelariju čije je usluge plaćala sa računa Sindikalne organizacije”, navela je Vujisić u zahtjevu i dalje predlaže vanrednu sjednicu na kojoj će se glasati o povjerenju aktuelnoj predsjednici.

Karadžić je “Vijestima” rekla da će sjednicu sazvati kada zahtjev potpiše petina članova Sindikalne organizacije. Ona je objasnila i da je Vujisić u junu pristupila Sindikalnoj organizaciji, ali da se pravo glasa stiče nakon mjesec dana od plaćanja prve članarine (u avgustu).

Karadžić
Karadžićfoto: Privatna arhiva

“Mislim da je ovo pritisak menadžmenta, jer ne vidim razlog zašto bi se neko smatrao iskorišćenim u procesu koji nema veze sa njim(a). Članstvo u Sindikatu im je nametnulo računovodstvo Kinoteke jer im se članarina odbijala od plate i prije nego što su lično tražili pristup organizaciji, a svi su pristupili nakon podnošenja krivične prijave. Plaćanje advokatske kancelarije je urađeno u skladu sa Pravilnikom”, komentariše Karadžić.

Ko je zloupotrijebio položaj

Iz advokatske kancelarije “Antunovic & Milosevic law firm” u odgovoru “Vijestima” navode da je krivična prijava predata 21. juna Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv direktora Bjelanovića, ali i protiv odgovornih lica iz tadašnje postavke u Ministarstvu kulture i medija, koja su učestvovala u donošenju odluke o imenovanju člana Savjeta JU Crnogorska kinoteka iz redova zaposlenih.

“Predmetna krivična prijava je podnesena iz razloga što je, kako se sumnja, g-din Goran Bjelanović zloupotrijebio službeni položaj i dostavio nadležnom Ministarstvu podatke netačne sadržine i falsifikovanu dokumantaciju, dok je nadležno Ministarstvo, kako se sumnja, i nakon upozorenja upućenih od strane Sindikalne organizacije JU Crnogorska kinoteka, zanemarilo očigledne činjenice i postupilo shodno tako dostavljenoj dokumentaciji i zahtjevu direktora JU Crnogorska kinoteka i donijelo nezakonitu odluku o imenovanju člana Savjeta JU Crnogorska kinoteka iz redova zaposlenih”, navela je stručna saradnica Marija Gogić.

U međuvremenu, predmet je iz Osnovnog državnog tužilaštva proslijeđen na dalje postupanje u SDT, a 6. oktobra podnijeli su i dopunu krivične prijave.

Bjelanović je ranije “Vijestima” potvrdio da je informisan da je postupak u toku.

“Što se krivične prijave tiče, lično smatram da je neosnovana i da će kao takva biti odbačena. Da su u pitanju lični kaprici predsjednice sindikata, te se kao direktor neću miješati u rad sindikalne organizacije, i ostaviti da se svi članovi sindikata JU Crnogorska kinoteka o tom ‘problemu’ odrede na pravi način”, rekao je Bjelanović u julu “Vijestima” komentarišući prijavu.

Bjelanović
Bjelanovićfoto: Krsto Vulović

On je ranije “Vijestima” kazao da “kao direktor, a i kao čovjek podržava svaki vid sindikalnog udruživanja, te smatra da se svaki vid sindikalnog udruživanja treba podržavati, jer su prava radnika nešto što je na prvom mjestu svakom normalnom čovjeku”.

Sa druge strane, pak, Bjelanović tvrdi da je Karadžić zloupotrijebila svoj položaj.

“Lično smatram da je predsjednica Sindikalne organizacije zloupotrijebila svoja prava i imunitet koji vuče iz zakona, uzimajući u obzir činjenicu da sigurno najmanje dvije trećine stalno zaposlenih uopšte nije upućeno u aktivnosti koje nekolicina zaposlenih iz Sindikalne organizacije sprovodi”, naveo je Bjelanović svojevremeno.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je u SDT-u saslušan krajem novembra, a 30. je podnesen zahtjev za smjenu predsjednice sindikata Karadžić.

Na upit Ministarstvu kulture i medija kojim rukovodi Tamara Vujović, nijesu željeli da komentarišu krivičnu prijavu.

“Ministarstvo kulture i medija bi djelovalo van okvira svojih nadležnosti kada bi komentarisalo navode iz krivične prijave, budući da je riječ o postupcima koji se vode i za koje su nadležni drugi državni organi. Tek nakon okončanja ovih postupaka, i eventualnog utvrđivanja odgovornosti, Ministarstvo će postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i obavezama”, naveli su iz MKM.

Cijena slobode govora

Karadžić je istakla da je Sindikalna organizacija Kinoteke do 31. decembra 2022. godine imala 11 članova, odnosno 12 zaposlenih sa direktorom. Stalno zaposlenih je sada više nego duplo.

“Imali smo neprijatnu situaciju gdje su novozaposlene kolege, vjerujem od strane imenovanog člana Savjeta iz reda zaposlenih, dovedene u zabludu misleći da potpisivanjem ugovora o radu automatski postaju i članovi Sindikata. Broj stalno zaposlenih u Kinoteci je 26”, konstatovala je Karadžić odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Karadžić je, tvrdi, od službe računovodstva tražila obračun članarine članova Sindikalne organizacije i spisak zaposlenih u Kinoteci, ali tu informaciju nije zvanično dobila.

Na pitanje “Vijesti” direktoru Bjelanoviću - koji je trenutni broj zaposlenih u toj ustanovi i koliko ih je predviđeno sistematizacijom, on je odgovorio da je zaposlenih “puna kuća”.

“Puna kuća. Njihovim dolaskom Kinoteka je procvjetala, što potvrđuje veliki broj programa koji su upriličeni samo do kolektivnog odmora. Doduše, to već znate. Sve ste ispratili kako treba - Vi kao niko drugi! Sistematizacija nam pruža mogućnosti da se još umnožimo što ćemo svakako i učiniti”, piše Bjelanović “Vijestima”.

Pitanje povodom broja zaposlenih, ali i niz drugih koja se tiču rada i funkcionisanja Crnogorske kinoteke “Vijesti” su uputile i Mileni Charan koja je u Kinoteci zadužena za slobodan pristup informacijama i angažovana kao projektna menadžerka.

“Nažalost, nijesam u mogućnosti da odgovorim na Vaša pitanja, jer je direktor donio Odluku da komunikaciju sa medijima vodi isključivo on, u suprotnom će pokrenutu disciplinski postupak protiv zaposlenih” odgovorila je Charan 15-ak dana od upućenih pitanja.

Prema Odluci br. 1187 iz septembra 2022. godine, a u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je donesena na osnovu člana 22 Statuta JU Crnogorska kinoteka.

“Za komunikaciju, medijske nastupe i davanje izjava medijima ovlašćen je isključivo direktor ili lice koje on posebno ovlasti za tu svrhu”, piše u članu 1 ovog dokumenta koji je Bjelanović potpisao.

U članu 2 se navodi da posjeta predstavnika medija u službenim prostorijama Kinoteke mora biti najavljena, uz razlog posjete i temu razgovora, a u članu 3 se ističe da se Odluka odnosi i primjenjuje na sve zaposlene. Odluka se primjenjuje od 10. oktobra prošle godine, prema članu 5, a član 6 predviđa da “nepoštovanje odredbi odluke povlači disciplinsku odgovornost zaposlenih u skladu sa zakonom”.

To problematizuje i predsjednica Sindikalne organizacije koja u odgovoru “Vijestima” navodi da se ovom odlukom “krši pravo na javno iskazivanje stavova i opredjeljenja”.

Na pitanje o tome, Bjelanović “Vijestima” odgovara:

“Moja strahovlada je poslovična. U toku četrdesetak prethodnih dana na raznim TV stanicama Crne Gore gostovali su: Luka Tomković, Vladimir Soković, Bojan Stijović, Pavle Simonović i Aldin Murić (neoprostivi broj puta). I eno ih svezani u podrumu kinoteke. Povremeno ih polivam vatrogasnim topovima i budim niskonaponskom strujom, dok ne smislim kaznu koju su više nego zaslužili”, piše Bjelanović “Vijestima” krajem novembra.

Pratiće rad kinoteke

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović posjetila je 28. novembra Crnogorsku kinoteku i razgovarala sa Bjelanovićem o najvažnijim aktivnostima, ali i o problemima sa kojima se ta ustanova suočava.

“Razgovarano je o nedostatku kadrova, posebno onih koji bi se bavili restauracijom filmskih traka, o potrebi dodatne edukacije postojećih kadrova. Preporučeno je i da se što prije podnese inicijativa kako bi se neki od najvrednijih naslova zaštitili kao kulturno dobro Crne Gore. Razmotreni su problemi sa kojima se ustanova suočavala u prethodnom periodu, razgovarano o nadzoru koji je Ministarstvo sprovelo u ovoj ustanovi i realizaciji preporuka koje su proizašle iz ovog postupka”, navedeno je u odgovorima iz MKM.

Vujović
Vujovićfoto: Ministarstvo kulture i medija

Istakli su i da je ministarka Vujović obišla prostor koji Kinoteka koristi (zgrada Muzičkog centra Crne Gore o čijoj nefunkcionalnosti se više puta pisalo i govorilo u javnosti). Ona je tom prilikom ocijenila da su uslovi za rad i čuvanje građe adekvatni.

Ministarka Vujović je u odgovoru “Vijestima” pohvalila entuzijazam zaposlenih u Kinoteci i najavila da će u narednom periodu Ministarstvo “sa posebnom pažnjom pratiti rad ove ustanove, te nakon realizacije započetih postupaka, utvrditi dalje korake u odnosu na rad i funkcionisanje ove ustanove”.

Bonus video: