Filmski centar Crne Gore siguran partner na evropskoj filmskoj mapi

Direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović na manifestaciji u Trstu govorila o crnogorskoj kinematografiji

2273 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Filmski centar Crne Gore (FCCG) od svog osnivanja, kroz konkurse, obezbjeđuje sigurno okruženje za razvoj savremene crnogorske kinematografije i razvoj novih projekata i talenata.

To je kazala direktorica FCCG Aleksandra Božović na panel diskusiji "Spotlight on Montenegro" u Trstu, a koji je organizovan u okviru jednog do najznačajnijih evropskih događaja iz oblasti filmske industrije “When East Meets West”, koji je održan u sklopu 35. izdanja Filmskog festivala u Trstu.

Božović je prisustvovala programu i govorila na panelu o aktuelnom stanju u crnogorskoj kinematografiji, sa posebnim osvrtom na regionalne koprodukcije, kao i na podsticajne mjere Filmskog centra za inostrana snimanja (cash rebate)...

Ona je konstatovala da FCCG kontinuirano doprinosi razvoju i poboljšanju položaja crnogorske kinematografije.

vdsa
foto: Filmski centar Crne Gore

"Kada smo krenuli 2017. godine, budžet je bio 300 hiljada eura, da bi u posljednje dvije godine iznosio dva i po miliona, od čega se za sufinasiranje proizvodnje odvaja million i 800 hiljada eura, što je više od 80 odsto ukupnog budžeta. Sve ovo pozitvno utiče na razvoj savremene crnogorske kinematografije i čini je sigurnim i stabilnim partnerom, kako na regionalnoj tako i na evropskoj filmskoj mapi”, istakla je direktorka FCCG.

Direktorica FCCG bila je jedna od članica žirija selekcije "Last Stop Trieste" namijenjene dokumentarnim filmovima u razvoju, koji su u posljednjoj fazi postprodukcije.

Tek ustanovljena nagrada "Film Centre of Montenegro Award" u iznosu od 2.000 eura, pripala je gruzijskom filmu “Bluebarry dream"rediteljke Elene Mikaberidze. To je odlučio žiri koji je vijećao izmešu šest selektovanih projekata, i to u sastavu: Aleksandra Božović, Hanka Kastelikova (HBO Max), Tereza Simikova (producentkinja) i Aleksandra Derevienko (CAT & Docs). Filmski festival u Trstu ove godine okupio je više od 550 filmskih profesionalaca iz 60 zemalja i jedan je od vodećih italijanskih događaja koji su posvećeni kinematografiji centralne i istočne Evrope.

Bonus video: