Orkestar KotorArta nastupa 19. jula

Sastav čine mladi muzičari, uglavnom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika

3041 pregleda 0 komentar(a)
Sara Lakičević, Foto: Duško Miljanić
Sara Lakičević, Foto: Duško Miljanić

Festivalski orkestar, novitet u ovogodišnjem serijalu “KotorArt talenti” Međunarodnog festivala KotorArt, održaće prvi koncert 19. jula.

Talentovani, mladi muzičari koji čine sastav orkestra su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika među kojima su: violinisti Dušan Obrenović, Luka Perazić, Vukica Rašković, Bobana Tešić, Dea Nicaj, Jelena Jovović, Teodora Kaličanin, violončelisti Teodora Uskoković, Kosta Popović, Sari Šaćiri i drugi važni članovi novog orkestra, najavljuju iz KotorArta.

Koncertom će dirigovati maestro Mladen Tarbuk, a orkestar će izvoditi Varijacije za gudače na temu Frank Bridge, op. 10, Bendžamina Britna, izuzetno djelo 20. vijeka, Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar, op. 35, c-mol, Dmitrija Šostakoviča, kao i djelo posvećeno slavnom Kšištofu Pendereckom, koje je komponovao sam maestro Tarbuk.

“Ovo djelo će biti izvedeno upravo u crkvi u kojoj je maestro Penderecki (1933-2020), jedan od najvećih muzičkih stvaraoca 20.vijeka, dirigovao 2016. godine. Solisti u Šostakovičevom koncertu biće crnogorski umjetnici, pijanista Simo Šišević i trubačica Sara Lakičević. Kao i prethodnih godina, za sve događaje u Bogorodičinom hramu, kao i u samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, Festival za limitirani broj publike organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora i Dobrote”, navodi se u saopštenju.

Simo Šišević
Simo Šiševićfoto: KotorArt

Ovim projektom, ističu iz KotorArta, Festival nastavlja da njeguje neformalno obrazovanje mladih, pruža podsticaj za dalji rad i napredak, i daje crnogorskim mladim muzičarima šansu za sticanje orkestarskog iskustva.

Koncerti na kojima je orkestar sastavljen od muzičara koji su već nastupali na festivalu u okviru platforme “KotorArt talenti” i “Forum mladih umjetnika” ideja je koja cijelu platformu festivalskih talenata diže na viši nivo, smatra Šišević.

“Mnogo mi je drago što će ovaj orkestar činiti moji prijatelji, a svakako naši najbolji gudači mlađe generacije. Vjerujem u njihovu beskompromisnu posvećenost i profesionalizam pa shodno tome mogu i punog srca da vas sve pozovem da dođete i poslušate ovaj koncert. Imati izvrsnu Saru Lakičević kao solo trubu i saradnicu je velika čast i sreća. Tako zahtjevna dionica i ostvarenje instrumentalnog dijaloga prosto vapi za umjetnicom kakva je Sara! U tom dijelu sam siguran da će biti neprikosnovena, kao i naša saradnja”, izjavio je on.

Najavljena Akademija, KotorArtić, Forum, talenti...

KotorArt akademija, sa ciljem neformalnog obrazovanja, sticanja znanja i poboljšanja vještina, ove godine se, pored mladih muzičara, širi i na mlade producente i menadžere u kulturi.

“Tradicionalni program KotorArtić, koji predstavlja program za djecu, ove godine Festival obogaćuje i BabyArtićem, kao i operama i koncertima za najmlađe u izvođenju udruženja Vicoko C i Artish:Lab. Ovim događajima, KotorArt realizuje programe za apsolutno sve uzraste i pokazuje visok nivo svijesti o izgradnji i edukaciji nove publike za umjetničku muziku”, navodi se u najavi.

Prošlogodišnji Forum mladih umjetnika okupio je mlade crnogorske umjetnike koji su analizirali i promišljali aktuelne teme u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, razmatrali i predložili mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. Forum se nastavlja i ove godine, 26. jula u kotorskom Kreativnom habu, a u fokusu će biti tema autorskih prava u domenu umjetničke muzike.

Tradicionalno, u okviru platforme KotorArt talenti, na ovogodišnjem festivalu nastupiće najbolji učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora, kao i najbolji studenti Muzičke akademije sa Cetinja.

Bonus video: