Izložba i nagrada za FLUID dizajn

Selektovano je 39 plakata na temu “Održivi optimizam”, po osnovu javnog poziva. Postavka 36 autora biće otvorena 19. aprila na Cetinju kada će biti saopšteni i pobjednici konkursa

1599 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba plakata, selektovanih po osnovu Javnog poziva za FLUID - Regional Design Awards for Young Designers 2024. (Regionalne nagrade za dizajn za mlade autore), biće otvorena 19. aprila u podne, u galeriji “C2” Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, kada će biti objavljena i imena troje nagrađenih.

Na poziv su pristigla 254 plakata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Albanije, a selekcijom je odabrano 39 plakata, odnosno 36 autora i autorki.

Na izložbi, koja će biti organizovana u okviru programskog segmenta FLUID Expo - FLUID dizajn foruma, biće predstavljeni selektovani radovi koje potpisuju: iz Crne Gore: Hamza Adrović, Jelena Bogojević, Mijat Bojović, Sara Ćuković, Klara Dragović, Pavle Drobnjak, Andrija Martinović, Nevena Petrović, Ines Radović, Hristina Subotić, Bojana Vukčević, iz Bosne i Hercegovine: Amina Berbić, Hana Bičo, Katarina Đaković, Faruk Ibišević, Almedina Imširović, Boris Jovanović, Adnan Kevrić, Azra Kurtović, Sara Osmanović, Nika Romanić, Bulend Sačiragić, Anđela Savić, Marko Tomić, Miloš Višić, iz Hrvatske: Victoria Bucul, Ana Drobec, Gabrijela Klarin, Ema Vuković, iz Srbije: Mirjana Milojković, Emina Murtezić, Vera Nikolić, Marko Petrović, Đorđe Radojević, Nađa Stanisavljević i Strahinja Jovanović iz Slovenije.

Konkurs je raspisan za kategoriju Plakat, a tema je bila “Održivi optimizam”, ujedno i tema ovogodišnjeg FLUID dizajn foruma, koji će biti održan na Cetinju od 19. do 24. aprila. Nagrada se dodjeljuje od 2018. godine. Prošlogodišnji dobitnici FLUID – Regional Awards for Young Designers 2023 (Fluidni ideniteti/Fluid identities), u kategoriji “Plakat” su: Ivan Velimirović i Ana Ivanović iz Crne Gore i Amina Alić iz Bosne i Herecegovine.

“Izložbu njihovih radova takođe ćemo vidjeti u okviru 12. izdanja FLUID dizajn foruma”, najavili su organizatori.

Konkurs su raspisali FLUID dizajn forum i NVU FLUX, a pravo učešća imali su mladi od 18 do 35 godina, grafički dizajneri/ke, ilustratori/ke, studenti/kinje dizajna i arhitekture, vizuelni umjetnici/ce, fotografi/kinje, arhitekte/ice..., iz regiona (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija). Žiri za dodjelu nagrade radio je u sastavu: Mirko Ilić (Sjedinjene Američke Države), Borut Vild (Srbija), Dejan Kršić (Hrvatska), Nikola Bada Radonjić i Ana Matić (Crna Gora).

U realizaciju festivala uključeni su: Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, NVU FLUX i MAS Trade d.o.o, kao i partnerske institucije: Arhitektonski fakultet Podgorica, Narodni muzej Crne Gore, Centar za kulturu Prijestonice Cetinje i druge. Pokrovitelji su Prijestonica Cetinje, Univerzitet Crne Gore i drugi...

Bonus video: