Premijera predstave "U Edenu na Istoku" u maju

Programske aktivnosti Kreativnog haba “Kuća Pekića” u Šavniku otvorene su promocijom naslova izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, a slijedi niz kulturno-umjetničkih događaja iz gotovo svih formi umjetnosti

2357 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Privatna arhiva
Sa konferencije za medije, Foto: Privatna arhiva

Pozorišna predstava “U Edenu na Istoku”, po drami Borislava Pekića, centralni je događaj programskih aktivnosti Kreativnog haba “Kuća Pekića” u Šavniku i trebalo bi da bude premijerno izvedena 14. maja.

To je na jučerašnjoj konferenciji za medije istakao direktor šavničkog Centra za kulturu, sport i medije, Velimir Šobić koji je najavio da će predstava biti realizovana u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem (CNP) i Fakultetom dramskih umjetnosti (FDU).

Ovogodišnje programske aktivnosti Kreativnog haba Kuća Pekića u Šavniku otvorene su promocijom naslova izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta. Šobić je istakao da je planiranim programskim aktivnostima u Kreativnom habu Kuća Pekića, predviđena organizacija i realizacija niz kulturno-umjetničkih događaja iz gotovo svih formi umjetnosti, sa posebnim akcentom na dramsku umjetnost, književnost i film, “budući da Hab u Šavniku baštini stvaralački opus velikana književnosti Borislava Pekića, koji je u literarnoj antologiji poznat i kao dramski pisac i scenarista”.

“Centralni događaj biće premijera Pekićeve drame ‘U Edenu na Istoku’, koju ćemo realizovati u koprodukciji sa CNP-om i FDU, kao dio edukativnog programa te visokobrazovne ustanove sa Cetinja, sa kojim je i potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji”, najavio je Šobić.

Dramatizacija, režija, scenski dizajn i dizajn svjetla ovog drame povjerena je Milu Vučiniću, dramaturgu koji je student master studija Pozorišne režije (FDU). Vučinić je likove Pekićeve drame povjerio glumcima Dejanu Ivaniću i Pavlu Novakoviću. Prvi dio čitaćih i scenskih proba počinje ovih dana u CNP-u, a nakon toga slijede probe u Kući Pekića i na sceni sale Centra za kulturu, sport i medije. Premijerno izvođenje je zakazano za 14. maj.

U maju je, najavio je Šobić, planirana trodevna manifestacija “Zavičaj i pisac”, posvećena Borislavu Pekiću, koja će biti održana od 15. do 18. maja. U sklopu manifestacije predviđeno je organizovanje jednodnevne naučne rasprave o Pekićevom stvaralačkom opusu, zatim projekcija filma “Vreme čuda” i književne radionice na kojima će učestvovati profesori i učenici obrazovnog centra iz Šavnika.

“Iniciraćemo organizovanje istog ili sličnog događaja u drugim centrima u Crnoj Gori i razmjenu ovih programa. Polovinom jula je predviđeno organizovanje ‘Poetskog teatra’, a filmski program koji je planiran u prvoj polovini avgusta, predviđa organizovanje segmenta repertoara Festivala Green Montenegro International film festival”, istakao je Šobić.

Od jula do kraja avgusta predviđeno je organizovanje likovnih izložbi i kolonije, kao i radionica domaće radinosti, uz mentorstvo etnografske struke i likovnih umjetnika.

“Kulturni turizam je segment programa Kreativnog haba Kuća Pekića, gdje će taj reprezentativni objekat tokom jula i avgusta biti dom speleologa, planinara, turizmologa i poslenika kulture, sa kojima je predviđeno održavanje okruglih stolova na teme o razvoju planinskog turizma i valorizacije prirodnih ljepota i kulturne baštine šavničkog kraja”, istakao je direktor šavničkog Centra za kulturu, sport i medije.

On je kazao i da je u pripremi materijal za podkast Kreativnog haba koji će biti plasiran u okviru njihove internet stranice.

Početak jeseni je rezervisan za šah i kreativne borilačke vještine, pa će u oktobru biti organizovana predavanja o značaju pomenutih sportskih disciplina.

Veljko Mandić - najuniverzalniji dramski stvaralac u Crnoj Gori

Dr Radoje Femić i urednica izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, Slavojka Marojević, predstavili su knjige “Drame Veljka Mandića” i “Sabrane drame”, monografiju “Pozorište u Crnoj Gori”, kao i časopis “Pozorište”, jedini takve vrste u Crnoj Gori.

Marojevićeva je kazala da se u knjizi “Sabrane drame” nalaze 23 dramska teksta 14 savremenih crnogorskih dramskih pisaca i da je promovisana ne samo u Nikšiću, nego u mnogim sredinama u Crnoj Gori i na prestižnim festivalima u zemlji i u regionu.

“Ova hrestomatija sabranih drama će čitaoce zateći svojom širinom, odnosno poetičkim pluralitetom koji je karakteriše, ali će zateći i popisom autorskih poetika i pojava koje pokazuju da je vrlo živa savremena crnogorska teatrološka scena i da ona dramaturška nije redukovana na 2-3 prepoznatljiva imena kako je to obično u široj javnosti”, kazao je Femić.

Stiče se utisak, kaže on, da je riječ o odabranim dramama, a najupadljivija osobina tekstova je njihova realistička usmjerenost, kao i da je u odabranim dramama pretežno naglašena socijalna dimenzija. Njihova lokalistička usmjerenost je, prema riječima Femića, vrlo uslovna, dok su univerzalne oznake preovlađujuće, kao i da se u izvjesnoj mjeri može govoriti o “privrženosti savremenih domaćih autora onom tradicionalnom dramskom poimanju”.

Marojevićeva je istakla da je Veljko Mandić najuniverzalniji dramski stvaralac u Crnoj Gori, da je prvi put objavljeno svih njegovih 11 drama pa da se, na taj način, Nikšićko pozorište odužilo Veljku Mandiću i njegovom bogatom stvaralaštvu. Podsjetila je da je Mandićev rukopis nastavna jedinica u silabusu Istorije crnogorske drama cetinjskog FDU-i, kao i da je knjigu “Drama” objavilo zajedno Nikšićko pozorište i Narodna biblioteka “Njegoš”.

Femić kaže da dramski tekstovi pokazuju Mandića kao autora visoke autopoetičke svijesti, kao i da su u njegovim tekstovima zastupljeni elementi komedije naravi, komedije situacije i komedije karaktera.

“Komedije Veljka Mandića ne podražavaju niže karaktere, kako nas to teorija drame uči, već upravo tipizirane junake svojstvene društvenoj zbilji, dakle stvarnosti Crne Gore u drugoj polovini 20. vijeka”, kazao je Femić.

U Mandićevim dramama, prema Femićevim riječima, svijet je prikazan u odgovarajućim sukobima, kakvi su sukob urbanog i ruralnog, mladih i starih, birokratizovane svijesti s jedne i slobodu uma s druge strane.

“Nad tim ukrštanjima uzvišenog, s jedne, i trivijalnog, s druge strane, obično se rađa groteska kao stilski mehanizam u kojem se izvor komike prenosi disperzivno, od karaktera i opšteg ambijenta do načina opredmećenja tog svijeta”, istakao je Femić.

Naglasio je da je u dramama Veljka Mandića zanimljiv upliv folklora, a važna strukturna odrednica njegovog stvaralaštva jeste i modifikovana uloga kola kao kolektivnog iskaza narodne mudrosti.

Dramatizacija, režija, scenski dizajn i dizajn svjetla drame "U Edenu na Istoku" povjerena je Milu Vučiniću, a uloge glumcima Dejanu Ivaniću i Pavlu Novakoviću

Manifestacija “Zavičaj i pisac”, posvećena Borislavu Pekiću, biće održana od 15. do 18. maja. U sklopu manifestacije biće organizovana naučna rasprava o Pekićevom stvaralačkom opusu, projekcija filma “Vreme čuda” i književne radionice na kojima će učestvovati profesori i učenici obrazovnog centra iz Šavnika

Bonus video: