Počele probe za duodramu “U Edenu, na Istoku”

Predstava, po tekstu Borislava Pekića nastaje u režiji Mila Vučinića, i koprodukciji Centra za kulturu, sport i medije Šavnika, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja i Crnogorskog narodnog pozorišta

853 pregleda 0 komentar(a)
Sa čitaćih proba, Foto: Centar za kulturu Šavnik
Sa čitaćih proba, Foto: Centar za kulturu Šavnik

U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) počele su čitačke probe na insenaciji duodrame “U Edenu, na Istoku”, po tekstu Borislava Pekića, koja će premijerno biti izvedena 14. maja u šavničkom Centru za kulturu.

Riječ je o drami koja se prvi put postavlja u Crnoj Gori, a koju u koprodukciji rade Centar za kulturu, sport i medija Šavnik (Kreativni hab Kuća Pekića), CNP i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

U Edenu na Istoku
foto: Centar za kulturu Šavnik

Drugi dio proba odvijaće se u Centru za kulturu u Šavniku i u Kući Pekića.

U predstavi, koju režira Milo Vučinić, igraju Dejan Ivanović i Pavle Novaković, dok su scenografija i kostimi povjereni Mini Đurović. Za audio vizuelnu podršku biće zadužen Matija Jovanović, koji će biti asistent režije.

Glumački duo
Glumački duofoto: Centar za kulturu Šavnik

Predstava “U Edenu, na Istoku” je praktični dio Vučinićevog master rada, koji studira na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za pozorišnu režiju, u klasi prof. Radmile Vojvodić.

“Pekić zastupa i zagovara tezu utemeljene psihološke nauke i doktrine, koja ovaj epski antagonizam svodi na logiku - dvije strane istog novčića, prateći sudbinu dva ‘mala načeta’ čovjeka iz socijalnog miljea, otužne zatočenike sopstvene manije. U našem čitanju Pekićevog teksta tragamo za svim onim što je u tom djelu vječno, skrećući tematski kurs na, u piščevom prepunom opusu, toliko prisutan motiv obračuna umjetnosti i sistema”, zapisao je režiser Vučinić.

Sa proba u CNP-u
Sa proba u CNP-ufoto: Centar za kulturu Šavnik

On je istakao da se na polju forme prelamaju osnovni dramski sukob kroz fenomen igre kao elementarnog psihološkog pokretača.

“Poštujući i pisca i tekst propitujemo granice maksimalne angažovanosti publike kao trećeg lica u ovoj duodrami uopšte”, zapisao je Vučinić.

Projekat sufinansira Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Bonus video: