Resitali istaknutih umjetnika

Pijanisti Andrej Gugnjin, Aleksandar Madžar i Kemal Gekić, i violončelista Dragan Đorđević nastupiće na KotorArtu

2869 pregleda 0 komentar(a)
Gugnjin nastupa 15. jula, Foto: KotorArt
Gugnjin nastupa 15. jula, Foto: KotorArt

Na 23. KotorArt Don Brankovim danima muzike predstaviće se istaknuti međunarodni solisti: pijanisti Andrej Gugnjin, Aleksandar Madžar i Kemal Gekić, kao i violončelista Dragan Đorđević, najavljeno je iz Međunarodnog festivala KotorArt.

Koncert pod nazivom “Eternal Rachmaninoff”, planiran je za 15. jul. Tom prilikom, istaknuti violončelista Đorđević, poznatiji kao Suzuki, nastupiće sa pijanistom Gugnjinom.

“Kako sam naziv koncerta kaže, publika će imati priliku da uživa u muzici jedinstvenog kompozitora, pijaniste i dirigenta XX vijeka, Sergeja Rahmanjinova, a pored njegove čuvene Sonate za violončelo i klavir u g-molu, op. 19, ova dva vrsna umjetnika izvešće i djela Betovena i Šumana”, najavljuju organizatori.

Po opisima štampe i ocjenama kritičara, Dragan Đorđević je jedna od najoriginalnijih umjetničkih ličnosti svoje generacije. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom svijeta. Redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine imenovan je za umjetničkog direktora Festivala muzičke izuzetnosti Ravanelius. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Za Andreja Gugnjina, pijanistu koji je u ranoj mladosti stekao međunarodnu slavu, kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije. Od pobjede na prestižnom međunarodnom pijanističkom takmičenju u Sidneju 2016. godine, Gugnjin je ostvario veliki broj solističkih koncerata i snimaka koji pokazuju njegove strastvene interpretacije. Ove godine je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista u Dubaiju izvođenjem Koncerta za klavir br. 3 u d-molu op. 30 Sergeja Rahmanjinova.

Pored toga, festival organizuje i dva pijanistička resitala, oba u Crkvi Sv. Duha u 21 čas.

Na koncertu “Madžar svira” istaknuti pijanista Madžar 30. jula će izvoditi djela francuskog impresionističkog kompozitora, Morisa Ravela. Nakon debitovanja sa Berlinskom filharmonijom i Ivanom Fišerom 1990. godine, redovno nastupa širom Evrope i svijeta, uživajući u bogatoj i raznovrsnoj karijeri solističkih i kamernih koncerata. Predaje na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu i na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala je i svjetska premijera Gekićevih kompozicija u njegovoj izvedbi. Koncert “Gekić svira Gekića” planiran je za 12. avgust.

Gekić je ekskluzivni umjetnik kompanije Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, prepoznatljiv po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete, a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.

Bonus video: