Žarko Trebješanin gost tribine “Agora” u Nikšiću: Savremeni čovjek u potrazi za smislom

“Polazeći od pretpostavke da savremeni čovjek živi u egzistencijalnom vakuumu, da se sve češće suočava sa problemima depresije, usamljenosti i zavisnosti, pokušaćemo da odgovorimo na nekoliko važnih pitanja koja se tiču smisla čovjekovog života", stoji u najavi tribine

7433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Novi gost tribine “Agora”, koju moderira urednica kulturnog programa u JU “Zahumlje”, Anđela Peković su četvrtak 17. aprila od 19 časova u sali nikšićkog Zahumlja, biće psiholog prof. dr Žarko Trebješanin. Tema tribine je “Savremeni čovjek u potrazi za smislom: Jung i Frankl”.

“Polazeći od pretpostavke da savremeni čovjek živi u egzistencijalnom vakuumu, da se sve češće suočava sa problemima depresije, usamljenosti i zavisnosti, pokušaćemo da odgovorimo na nekoliko važnih pitanja koja se tiču smisla čovjekovog života. Tom prilikom, razgovaraćemo i o tome šta su psiholog Karl Gustav Jung i psihoterapeut Viktor Frankl rekli o smislu, šta podrazumijeva logoterapija, od koga treba očekivati smisao, ima li nekog opšteg smisla”, stoji u najavi tribine.

Trebješanin je diplomirao i doktorirao na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (bivši Defektološki fakultet) u Beogradu zaposlen je od njegovog osnivanja pa sve do odlaska u penziju (2018), a predavao je na Filozofskom i na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, dok danas predaje na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu, a od 2017. na Fakultetu primijenjene nauke u Podgorici.

Učestvovao je kao saradnik i rukovodilac projekata u naučnim i stručnim projektima Instituta za psihologiju. Autor je projekta stručne edukacije iz psihologije predstavnika nevladinih organizacija i predavač na tematskim seminarima o ličnom i kolektivnom identitetu, stavovima, predrasudama i stereotipima u organizaciji OEBS-a. Od 2003. do 2006. Godine vodio je više projekata, a do sada je objavio desetak knjiga i više od stotinu naučnih i stručnih radova. Uredio je i napisao brojne predgovore/pogovore za knjige.

“Tribina ‘Agora’, u formi razgovora i diskusije, pod kritičkom lupom učesnika, pokriva različite teme iz svijeta kulture, umjetnosti, kao i društvena pitanja, a sve u službi podsticanja dijaloga, ali i odvijanja javnog diskursa kao osnovne paradigme svakog demokratskog društva. Po uzoru na antičko-grčke trgove i rimske forume, potreba da se, u nešto skromnijem formatu, stvori povoljan ambijent za raspravu o svim važnim temama koje su u interesu čovjeka”, stoji u saopštenju za javnost.

Događaj je dio aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: