Međunarodna muzejska konferencija u Tivtu danas i sjutra: Zaštita kulturne baštine u vrijeme krize

Osmo izdanje godišnje konferencije Balkanske mreže muzeja, pod nazivom “Meer, See, Do” (Upoznaj, vidi, primijeni) će okupiti više od 70 učesnika i učesnica iz 17 evropskih zemalja

4883 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodna muzejska konferencija “Zaštita kulturne baštine u vrijeme krize” održaće se danas i sjutra u Tivtu, u organizaciji Balkanske mreže muzeja (BMN), JU Muzej galerija Tivat i Opštine Tivat.

U eri kada je kulturna baština sve više ugrožena oružanim sukobima, prirodnim katastrofama, nelegalnm iskopavanjem i trgovinom, ali i nemarom za njeno očuvanje i brigu, održava se ova međunarodna muzejska konferencija.

Osmo izdanje godišnje konferencije Balkanske mreže muzeja, pod nazivom “Meer, See, Do” (Upoznaj, vidi, primijeni) će u Tivtu 18. i 19. aprila okupiti više od 70 učesnika i učesnica iz 17 evropskih zemalja. Program konferencije je veoma bogat i raznovrstan i ponudiće iskustva svjetskih stručnjaka u oblastima digitalizacije, interpretacije, edukacije, rada sa lokalnom zajednicom, konzervacije nasljeđa i mnoge druge teme.

Kroz dva govora, tri panel diskusije, devet radionica i 13 prezentacija studija slučaja podijeliće se veoma vrijedna praktična iskustva i istraživanja koja su provedena. Konferencija je osmišljena da pokrene akciju, podstakne dijalog i omogući razmjenu znanja i iskustva među različitim profilima stručnjaka iz muzeja širom regije.

Konferenciju u saradnji sa domaćinima iz Tivta organizuje Balkanska mreža muzeja (BMN), kako bi jačala regionalnu saradnju i podstakla stvaranje partnerstava između stručnjaka posvećenih očuvanju kulturne baštine.

O značaju konferencije i važnosti očuvanja kulturne baštine govoriće Aida Vezić predsjednica Balkanske mreže muzeja, organizatorka događaja, Jelena Petrović ispred Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Olivera Mišković Vidojević sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, Dragan Radović predsjednik Muzejskog društva Crne Gore i Danijela Đukić direktorica JU Muzej i galerija Tivat.

Tokom ovog međunarodnog skupa biće predstavljena dva evropska projekta u kojima je BMN partner, a koji se finansiraju iz evropskog programa Horizont: projekt SHIFT, koji koristi nove tehnologije da poboljša pristupačno kulturne baštine slijepim i slabovidim osobama; i projekt AURORA, koji istražuje inovativne pristupe zaštiti artefakata od nelegalnih aktivnosti iskopavanja i krađe, a korišćenjem hemijskog obilježavanja, minijaturizovanih uređaja, tehnika dubinskog skeniranja (XRF) u digitalnoj platformi u kojoj će biti sačuvani svi ovi podaci.

Veliki trenutak konferencije, ističu organizatori, biće najava o pokretanju novog programa za kulturnu baštinu, the Headley Southeast European Cultural Heritage Fund 2024-2026, koji će biti dostupan institucijama i organizacijama kulturne baštine u regionu Jugoistočne Evrope. Ciljevi Fonda usmjereni su na poboljšanje angažovanja i upravljanja kulturnom baštinom Jugoistočne Evrope. To uključuje izgradnju kapaciteta mladih, zajednica, profesionalaca u oblasti baštine i organizacija građanskog sektora, kao i poboljšanje regionalne saradnje i razumijevanja.

Konferencija će takođe biti mjesto za najavu dobitnika ili dobitnice prvog priznanja “Kustos mira”, koje se dodjeljuje profesionalcu iz muzeja sa Zapadnog Balkana koji je dao značajan doprinos procesu izgradnje mira. Stručni skup “Zaštita kulturne baštine u vrijeme krize” u Tivtu je finansiran od strane The Headley Trust UK i sufinansiran od Evropske unije kroz programe AURORA i SHIFT.

Bonus video: