Otvoren crnogorski paviljon na Venecijanskom bijenalu

Paviljon je otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je govorila o važnosti Venecijanskog bijenala koje spaja umjetnost i kulturu sa svih strana svijeta

13425 pregleda 26 reakcija 3 komentar(a)
Sa izložbe na Venecijanskom bijenalu, Foto: Jelena Kontić
Sa izložbe na Venecijanskom bijenalu, Foto: Jelena Kontić

Crnogorski paviljon upravo je svečano otvoren u Veneciji, na 60. Bijenalu savremene umjetnosti. Izložba “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” (It Takes an Island to Feel This Good) koju je kreirala mlada umjetnica Darja Bajagić u saradnji sa kustoskinjom Anom Simonom Zelenović, privukla je brojnu publiku koja se okupila u venecijanskom distriktu Ospedaleto, gdje je ove godine predstavljena postavka.

Paviljon je otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović. Ona je govorila o važnosti Venecijanskog bijenala koje spaja umjetnost i kulturu sa svih strana svijeta, podsjetila je na specifičnosti Venecije i njenu unikatnu ljepotu i umjetnike koje je inspirisala, ali i na ovogodišnju postavku Crne Gore.

bijen
foto: Ministarstvo kulture i medija

"Ministarstvo kulture i medija kao generalni pokrovitelj učešća Crne Gore na 60. Bijenalu ove godine više nego ikada ima razloga da se osjeća vrlo ponosnim.

"Projekt 'Stranci svuda' postavlja kritična i relevantna filozofska pitanja o položaju Drugog, istražujući kako određivanje tog položaja određuje odnose moći u društvu. Ovaj proces prisiljava drugog da se prilagodi dominantnom diskursu ili da bude marginalizovan. Primjer logora na ostrvu Mamula je primjer u kom društvo stvara podređene pozicije i održava ih putem prakse moći. Koncept Drugog nije samo filozofski koncept, već i politički. Naša pozicija u odnosu na Drugog određuje naše društvene odnose moći i oblikuje način na koji interpretiramo svijet oko sebe, zato je kontinuirano istraživanje i kritičko promišljanje o ovoj poziciji ključno, što je autorka prepoznala kao vrijednost, a još vrjednije sve instalirala u veliko djelo“, kazala je Vukovic i zaključila:

"Vjerujući da će umjetnost približiti udaljenu nadu i vedrinu - proglašavam crnogorsku postavku na Venecijanskom bijenalu otvorenom".

bijen
foto: Ministarstvo kulture i medija

Komesar crnogorskog paviljona, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore Vladislav Šćepanović osvrnuo se na prostor Ospedaleto za koji vjeruje da državi donosi veću vidljivost u odnosu na Palazzo Malipiero, ali i da ispunjava brojne druge kriterijume potrebne za zapaženost na prestižnoj smotri.

Vladislav Šćepanović
Vladislav Šćepanović foto: Jelena Kontić

Šćepanović je istakao da projekat Darje Bajagić i Ane Simone Zelenović "dostojno reprezentuje Crnu Goru na ovoj najvažnijoj svjetskoj manifestaciji kada je savremena umjetnost u pitanju".

"Ovaj rad je tematski vezan za Crnu Goru i odražava prepoznatljivost paviljona u nacionalnom smislu ali je u isto vrijeme i globalna tema koja je refleksija savremenog društva u odnosu sa kulturnim nasleđem ali i ideologijom bizarnog uživanja u koju nas uvodi akumulacija kapitala i produkcija egoističkih potreba. Takođe je i u relaciji sa temom bijenala tako da mogu reći ima veliki potencijal za višeslojno tumačenje, ali i snažni emotivni udar na posmatrača", rekao je Šćepanović.

Prisutne je na otvaranju pozdravila i umjetnica koja svojom životnom pričom, ali i projektom kojim predstavlja Crnu Goru, na poseban način korespondira sa temom 60. Bijenala "Stranci svuda".

"Drago mi je što ću sa svima vama podijeliti seriju radova na ovom prestižnom događaju – radove koji čine kulminaciju dvogodišnjeg istraživanja sprovedenog u Crnoj Gori, kako u Državnom arhivu, tako i na terenu. Prikupljeni arhivski materijal je, kao što vidite, integrisan kroz slike. U Crnu Goru sam prvi put nakon 1990. godine došla u ljeto 2021. nakon što sam svoje formativne godine provela u inostranstvu, i to 10 godina u Egiptu, i narednih 21 u Sjedinjenim Državama, gdje sam 2014. godine i magistrirala u oblasti likovne umjetnosti na Univerzitetu Jejl. Povratkom u Crnu Goru, bila sam očarana prizorom ostrva Mamula", rekla je Bajagić i dalje predstavila svoj koncept koji kombinuje arhivsku građu sa karakterističnim referencijalnim i simboličkim intervencijama. Bajagić je u Veneciji govorila o ostrvu Mamula i njegovoj istoriji, kao tvrđavi, zatvoru, logoru i, u krajnjem, kao luksuznom hotelu čiji je slogan inspirisao izložbu.

Darja Bajagić (desno) i Ana Simona Zelenović
Darja Bajagić (desno) i Ana Simona Zelenovićfoto: Jelena Kontić

Kustoskinja Zelenović je dodala da izložba predstavlja istraživanje kulture kolektivnog sjećanja i naše povezanosti sa zajedničkim istorijskim nasljeđem. "Bajagić se udubljuje u ove teme kroz istraživanje zamršene i slojevite istorije crnogorskog ostrva Mamula. Na ovom ostrvu nalazi se nekadašnje vojno utvrđenje, prvobitno izgrađeno 1853. godine pod pokroviteljstvom austrougarskog generala Lazara Mamule. Tokom Drugog svjetskog rata, fašističke snage Kraljevine Italije pod Benitom Musolinijem prenamjenjuju ovu strukturu u koncentracioni logor. Nedavno je tvrđava pretrpjela još jednu transformaciju, ovog puta u luksuzni hotel, kroz proces koji je uz pomoć stranih investicija započet 2015. godine", sumirala je ona.

Zelenović je konstatovala da je veliki značaj ovakvih izložbi u savremenom dobu, jer one upućuju na to da izučavanje istorije teče uporedo sa proučavanjem nas samih, i da zahtijeva ogromnu hrabrost.

"Takođe, ističe neophodnost hrabre nacije za preduzimanje takvih poduhvata", naglasila je Zelenović.

Šćepanović je podsjetio da iza kompletnog tima koji je zaslužan za crnogorsku postavku stoji veliki trud, zalaganje, profesionalizam i zahvalio im se na tome. Pokrovitelj crnogorskog paviljona je Ministarstvo kulture i medija, a organizator i izvršni producent Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

"Nadamo se da će ovo predstavljanje biti uspješno i da će otvoriti nove puteve i za buduća predstavljanja Crne Gore", poručio je Šćepanović.

Otvaranju Paviljona Crne Gore u Veneciji prirustvovali su galeristi i kustosi iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i regiona, umjetnici koji predstavljaju zemlje okruženja, delegacija Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, ali i Ministarstvo kulture Republike Srbije na čelu sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom kulture Majom Gojković, kao i mnoge druge zvanice.

Bonus video: