Veče sjećanja na Veljka Bulajića u subotu u Nikšiću

Veče će biti održano u hotelu „Onogošt“, sa početkom u 19 časova

3089 pregleda 108 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Yevgeniy Kassin/DW
Foto: Yevgeniy Kassin/DW

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića i Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića u subotu, 20. aprila, organizuju veče sjećanja na Veljka Bulajića, jednog od najznačajnijih stvaraoca domaće i svjetske filmske baštine i jednog od najvećih reditelja bivše Jugaslavije.

Bulajić je preminuo 2. aprila, a o njemu i njegovom djelu govoriće Slobodan N. Kovačević, Blagota Eraković, Branko Baletić i Andro Martinović, dok će moderator večeri biti Mirko Miro Nikolić.

Veče će biti održano u hotelu „Onogošt“, sa početkom u 19 časova. Filmovi „Kozara“, „Vlak bez voznog reda“, „Atentat u Sarajevu“ i „Bitka na Neretvi“, koji je 1970. godine bio nominovan za Oskara, na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.

Bulajić je nagrađen s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a dobitnik je i nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Karlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i Nju Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike CIDALC, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Vajadolidu, Uneskove nagrade Kalinga, Nagrade Avnoja, Trinaestojulske nagrade, Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2013. mu je u Rimu dodijeljena Nagrada za životno djelo koju mu je uručio Franko Nero, zvijezda “Bitke na Neretvi”. Bio je član žirija mnogih svjetskih filmskih festivala, poput onih u Kanu, Moskvi, Veneciji, San Sebastijanu...

Bonus video: