Novo izdanje Matice crnogorske: "Antički i hrišćanski nadgrobni spomenici Bijelog Polja i okoline"

Poglavlja su koncipirana hronološki, od antike do XIX vijeka, a posebno su atraktivne i upečatljive fotografije opisanih spomenika i nadgrobnika

4600 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje
Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje

"Antički i hrišćanski nadgrobni spomenici Bijelog Polja i okoline" publiciste Radomira Ilića novo je izdanje bjelopoljskog Ogranka Matice crnogorske, saopšteno je iz JU Muzej Bijelo Polje.

Knjigu u ime izdavača knjigu potpisuju Ivan Jovović i Željko Raičević, a urednik izdanja je Ivan Ivanović, a prema riječima autora ponajprije je namijenjena namijenjena mladim arheolozima, istoričarima, muzeolozima, istoričarima umjetnosti i istoričarima jezika za njihova buduća detaljnija i obuhvatnija istraživanja na ovom prostoru i šire.

Poglavlja su koncipirana hronološki, od antike do XIX vijeka, a posebno su atraktivne i upečatljive fotografije opisanih spomenika i nadgrobnika. U uvodnom tekstu Ilić ističe da je bjelopoljski prostor ostajao izvan detaljne obrade nadgrobnih spomenika i običaja sahranjivanja.

Objasnio je da je to zbog "zaparloženosti i odsustva inicijative pojedinih lokalnih institucija kulture, i nekoordinisanosti sa republičkim“.

"Od kako je prije nekoliko godina na čelo bjelopoljskog Muzeja došao Željko Raičević stvari su promijenile na bolje. Osoblje Muzeja nam je izlazilo u susret u okviru svojih djelatnosti, te je zahvaljujući njihovom razumijevanju i inicijativnosti Matice crnogorske bila moguća finalizacija naših dugogodišnjih istraživanja. Što se tiče odgovornosti, ona je naravno veća kada krećete maltene sa „gole ledine“, ali je uz prvjenstveno temeljnu interdisciplinarnu naobrazbu i stanovit metodološki oprez bilo moguće obaviti posao na toliko razuđenom terenu, i nakon svega praviti sinteze”, kazao je Ilić.

Dodao je da se radilo o zahtjevnom poslu, a da su mu vjetar u leđa davali mnogobrojni prijatelji i povjerenici na terenu kojima duguje neizmjernu zahvalnost i poštovanje.

Bonus video: