Italijani ponudili najbolje idejno rješenje za objekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore

Pobjedničko rješenje ponudila je grupa "A-fact - Architecture Factory" koju čine: Andrea Rosi, Giovanni Sanna i Pierluigi Turco, navedeno je u objavi na Instagramu

18139 pregleda 162 reakcija 17 komentar(a)
Idejno rješenje za Muzej savremene umjetnosti, Foto: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Idejno rješenje za Muzej savremene umjetnosti, Foto: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore

Arhitekte iz Italije ponudile su najbolje idejno arhitektonsko rješenje za objekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), Prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture.

To je objavljeno na Instagram stranici MSUCG i "Promocija arhitekture CG".

Pobjedničko rješenje ponudila je grupa "A-fact - Architecture Factory" koju čine: Andrea Rosi, Giovanni Sanna i Pierluigi Turco, navedeno je u objavi na ovoj društvenoj mreži.

Grupa "A-fact" je na konkurs aplicirala pod šifrom "34prirodnjačkimuzej3996". Kao pobjednicima, pripada im nagrada u iznosu od 100.000 eura.

Na Instagramu se navodi i da je na Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje pristiglo 48 radova.

Odluku o prvonagrađenom rješenju donio je međunarodni žiri kojim je predsjedavao M.Arch. predsjednik Strukovne komore arhitekata Inženjerske komore Crne Gore Novica Mitrović. Stručni članovi žirija su: Odile Decq (Studio Odile Decq), Maurizio Meossi (Zaha Hadid Architects), Robert Schmitz (White Arkitekter) i Mike Wood (studio ARUP). Predstavnica raspisivača Konkursa, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, u žiriju je zastupala Nevena Jovović, M.Arch., v.d. generalne direktorice Direktorata prostornog planiranja u tom resoru, a član je bio i direktor MSUCG Vladislav Šćepanović.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine raspisalo je u novembru međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima u funkciji kulture. Predmetna lokacija nalazi se na prostoru nekadašnje kasarne Morača i zauzima centralnu poziciju u Glavnom gradu.

"Stoga je od izuzetnog značaja valorizacija ovog prostora kroz uspostavljanje novih prostornih sadržaja i kreiranje zone koja će postati kulturni centar grada", navedeno je ranije u saopštenju.

"Očekujemo da će izgradnja novog objekta muzeja doprinijeti ne samo kulturnom životu glavnog grada, već i promociji Crne Gore kao centra savremene umjetnosti u regionu. Realizacija ovog konkursa predstavlja važan korak u razvoju kulturnog identiteta Crne Gore, te je izbor najboljeg idejnog rješenja za MSUCG od vitalnog značaja za unapređenje savremene umjetnosti u zemlji", saopšteno je iz MSUCG.

Bonus video: