Susret pisca Nikole Nikolića sa Klubom čitalaca u Narodnoj biblioteci Njegoš

Nikolić je pojasnio da je kroz priče pokušao da opiše živote onih koji opstaju prilagođavajući se ekstremnim pravilima, te da je pisao o ljudima nalik na žitelje zone morskog dna – što je bila i jedna od opcija za naslov knjige tokom njenog nastajanja

1153 pregleda 0 komentar(a)
Nikolić sa članovima Kluba čitalaca, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić
Nikolić sa članovima Kluba čitalaca, Foto: JU Narodna biblioteka Njegoš Nikšić

Nijesu „sjekli“ drveće, nijesu „posjekli“ ni zlo svjesni da treba krenuti od korijena i da njega moraju isčupati, ali su dobro savladali domaći čitalački zadatak – pažljivo isčitali knjigu Nikole Nikolića „Posijecite visoko drveće“ i u razgovoru sa autorom saznali nešto više o djelu koje sadrži 17 priča koje podsjećaju i opominju da je zlo univerzalna tema koja unižava i dehumanizuje čovjeka.

Odjeljenje za odrasle nikšićke JU Narodna biblioteka „Njegoš” organizovalo je peto okupljanje Kluba čitalaca, a gost im je bio Nikola Nikolić čija zbirka je nedavno, u organizaciji Biblioteke, promovisana u Nikšiću. Bila je to prilika da autor čuje šta čitaoci misle o njegovom djelu, ali i da članovi Kluba iz prve ruke saznaju odakle ideja za zbirku i koliko je ona zahtijevala opsežnog istraživačkog rada pošto, se autor bavi ratovima u mnogim zemljama, različitim istorijskim razdobljima i društveno-političkim kontekstom, dajući, nakon priča, faktografske podatke o broju poginulih koji dodatno pojačavaju užase zla kog je teško iskorijeniti, ali protiv koga se čovjek mora boriti.

Pohvalili su čitaoci takav Nikolićev pristup, a on im je priznao da je tokom rada na knjizi otkrio mnogo više nego što je u početku očekivao, te da je dobio ideje za uključivanje dodatnih priča u zbirku. Pojasnio je da je kroz priče pokušao da opiše živote onih koji opstaju prilagođavajući se ekstremnim pravilima, te da je pisao o ljudima nalik na žitelje zone morskog dna – što je bila i jedna od opcija za naslov knjige tokom njenog nastajanja, da bi se, uz preporuku izdavača, ipak odlučio za naslov „Posijecite visoko drveće”.

„Tokom interaktivnog druženja, koje je moderirao Darko Nikolić, pisac je govorio i o moći i dometu književne poruke, o potrebi podsjećanja na pogrome i zločine kako se nikada ne bi ponovili, o piscima koji su uticali na njega ili ga književno usmjerili, o prihvatanju kritike upućene od strane najbližih i od strane šire javnosti, o (ne)zadovoljstvu prethodnim knjigama i usavršavanju književnog stila, o uticaju poezije na njegovo prozno stvaralaštvo, i o značajnim književnim temama“, naveli su iz Biblioteke.

Nikolić, kome je zbirka „Posijecite visoko drveće“, peta knjiga, obišao je prostorije Biblioteke, novootvorenu čitaonu i izrazio zadovoljstvo „pravim književnim ambijentom u kome se okuplja Klub čitalaca“. Istakao je da je rado prihvatio poziv da ponovo bude gost Biblioteke, ovoga puta Kluba čitalaca, i da u razgovoru sa njima čuje njihove impresije o knjizi.

Pohvalio je Biblioteku „Njegoš” da promoviše prave vrijednosti i obećao da će se odazvati svaki put kada ga pozovu.

Bonus video: