Promocija romana “Poslije zabave” Steva Grabovca

Laureat Ninove nagrade predstaviće svoje djelo sjutra u Budvi

890 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstavljanje romana “Poslije zabave” autora Steva Grabovca, laureata Ninove nagrade, biće održano sjutra u Budvi, u holu Akademije znanja u 20 časova.

Na promociji, u organizaciji Narodne biblioteke Budve, učestvuju: osnivač izdavačke kuće Imprimatur koja je objavila roman Boris Maksimović, autor Stevo Grabovac, dok će moderatorka biti Stanka Stanojević.

Iz “Imprimatura” ističu da je “Poslije zabave” presjek jednog života.

“Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman”, istakla je urednica Marija Pejić.

Iz izdavačke kuće konstatuju da je Stevo Grabovac još jednom uspio “izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti”, a Pejić dodaje:

“S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine izvjesnim presjekom jednog života. Tako osvijetljene životne trenutke i momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje - dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i pisaćom mašinom. Poslije zabave, mada kompoziciono osmišljen u pet dijelova, počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: ‘I onda počinje oluja govana’. Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti”, navodi Pejić.

Bonus video: