„Sirin” u Crnogorskoj kinoteci

Program “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023” nastavlja se danas

2637 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma “Sirin”, Foto: Duško Miljanić
Iz filma “Sirin”, Foto: Duško Miljanić

Projekcijom filma “Sirin”, debitantskog dugometražnog igranog ostvarenja crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića nastavlja se danas u Crnogorskoj kinoteci program “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023” koji sprovode sa Filmskim centrom Crne Gore.

Film “Sirin” biće prikazan u 19 časova u sali “Gojko Kastratović”, a ulaz je slobodan. Nakon projekcije biće upriličen i razgovor sa rediteljem Šahmanovićem, a razgovor sa njim će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

“Sirin” je premijerno prikazan u okviru “Open Air” programa Sarajevo film festivala, a bio je i crnogorski kandidat za Oskara. U pitanju je ostvarenje koje pored centralne, otvara još sijaset tema, spakovanih u preciznoj i svedenoj režiji.

“Radnja filma ‘Sirin’ prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora, emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnošću. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla - Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović

Bonus video: