Otvoreno osmo izdanje regionalnog književnog festivala "LiTeritorija": Kratka priča u fokusu

Inspirativnim razgovorom sa relevantnim gostima sa domaće i regionalne književne scene, “LiTeritorija” je počela u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović” u okviru čijeg redovnog književnog programa se festival i realizuje

2789 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: KIC Budo Tomović
Sa otvaranja, Foto: KIC Budo Tomović

Sa ciljem da dodatno afirmiše i u fokus postavi kratku priču, simboličnog naslova “Gdje je priča”, otvoreno je u utorak veče osmo izdanje trodnevnog regionalnog književnog festivala “LiTeritorija” u Podgorici.

Inspirativnim razgovorom sa relevantnim gostima sa domaće i regionalne književne scene, “LiTeritorija” je počela u sali Dodest Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u okviru čijeg redovnog književnog programa se festival i realizuje.

“Iz godine u godinu tematski drugačija, osma “LiTeritorija” je otvorila novo književno polje i u fokus stavila kratku priču. Ovogodišnjem izdanjem festivala namjera je da se o kratkoj priči kao specifičnoj književnoj formi, ali i potrebi da se dodatno afirmiše, te kaže riječ više iz nove perspektive”, naveli su iz KIC-a.

Otvarajući osmo izdanje”LiTeritorije”, direktorica KIC-a Aida Batilović dodala je da se od osnivanja na LiTeritoriji pokreću različite književne teme, razgovori i čitanja, afirmiše dobra savremena književnost i približavaju njeni pisci i čitaoci.

“Time se neprekidno širi književna teritorija ovoga festivala, kao i njegov značaj među kulturnim događajima grada. Danas on ima vidljivo mjesto na regionalnoj književnoj festivalskoj sceni i vrlo smo ponosni na to’’, istakla je Batilović.

foto: KIC Budo Tomović

Kroz dijaloški koncept koji je festival zadržao i ove godine, u okviru glavnog programa prve večeri razgovarali su pisci Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočević, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića. Svako od njih je kroz lični pristup i iskustvo pisanja pokušao da odgovori na pitanje statusa kratke priće, ali i približi proces nastajanja sopstvenih priča, kroz ono što ih usmjerava i inspiriše dok stvaraju.

“Bilo je riječi o pomalo marginalizovanom i potisnutom mjestu koje kratka priča ima u odnosu na ostale žanrove, ali i važnosti postojanja festivala poput “LiTeritorije” koji treba da osvijetle i skrenu pažnju na teme koje nijesu dominantne na književnoj sceni ili o kojima se vrlo malo govori”, konstatovali su iz KIC-a.

Večeras, završne večeri ovogodišnje “LiTeritorije” na programu je čitanje autorskih kratkih priča u čemu će učestvovati svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će biti upriličen u sali Dodest, u 20 časova.

Bonus video: