Knjiga je esencija ljudskog postojanja

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren je juče i traje do 17. maja

2903 pregleda 0 komentar(a)
Uljarević, Foto: Jelena Kontić
Uljarević, Foto: Jelena Kontić

Knjige postaju utočište u čitalačkoj utopiji, a na sajmovima knjiga nalazimo put do knjiga, put kroz transformaciju stvarnosti koja postaje jača od realnog, kazala je ministarka kulture i medija Tamara Vujović otvarajući juče 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.

Svečanoj ceremoniji u Muzičkom centru Crne Gore prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog života Crne Gore, da bi zatim bio otvoren i štand Francuske koja je ove godine Zemlja počasni gost. Time je i zvanično počeo program 18. Sajma knjiga u garažnom prostoru tržnog centra “Big Fashion” gdje će biti otvoren do 17. maja.

“Voljela bih da su knjige izložene na ljepšem mjestu, što ove godine, nažalost, nije bilo izvodljivo. Ipak ću reći, ljubitelji knjige otići će gdje god da knjiga zove - u parkovski, kamerni, sajamski ili parking prostor. Ovogodišnji Međunarodni podgorički sajam, pod motom ‘Čitaj, budi klasik’, ističe važnost čitanja kroz istorijski kontinuum. Slogan ne samo da promoviše vrijednosti čitanja, već ga stavlja u središte pažnje u doba treće industrijske ili digitalne revolucije”, istakla je Vujović.

Ona je poželjela da se svi nadahnemo riječima, da nam djela budu vođena plemenitim idejama klasika, da nas knjiga izmijeni nabolje i da nas vrati sebi...

“U riječima je spas i putokaz... ‘Budi klasik’ znači budi čovjek znanja, posvećen vrlinama, imaj dobru osnovu. Knjiga je postojala kroz vjekove i esencija je ljudskog postojanja, nosilac cjelokupne istorije i iskustva čovječanstva, kao i vizije i ideje za budućnost”, dodala je ministarka Vujović.

Vujović
Vujovićfoto: Jelena Kontić

Sa time je saglasna i minsitarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović koja se, takođe obratila prisutnima. Ona je istakla da je Sajam knjiga jedan od najvećih kulturnih događaja u našoj zemlji koji nas tradicionalno okuplja kako bismo proslavili prave vrijednosti “koje jesu i moraju ostati temelj svakog društva”...

“Posebno je izazovno, ali i jako važno, očuvati i promovisati ljubav prema knjizi kao važnom dijelu našeg kulturnog i civilizacijskog nasljeđa, ali i kao temelju budućeg razvoja čovječanstva... Danas je prava prilika da odamo počast svim onim autorima koji su svojom riječju obilježili epohu u prošlosti, ali i da podstaknemo i one u čijoj ćemo ljepoti pisane riječi uživati u budućnosti i koji će ovaj svijet učiniti ljepšim i pametnijim mjestom za život svih nas”, poručila je Jakšić Stojanović.

Direktor izdavačke kuće “Nova knjiga”, kao osnivač manifestacije, Predrag Uljarević kazao je da su osnivanjem Sajma knjiga odlučili da se bore za čitaoce, jer su nove generacije čitalaca knjigama uvijek potrebne. Pored bogatog programa u kojem učestvuje više od stotinu izdavačkih kuća i oko 200 književnih autora, kritičara, izdavača, Uljarević je istakao da mu je posebno drago što je ove godine nastavljena tradicija Zemlje počasnog gosta i što je to Francuska.

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske, kazala je da će Francuska predstaviti svoje autore, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

“Naša istorija se pisala u knjigama i kroz knjige. Ali, to je ne čini predmetom prošlosti. Knjiga je uspjela da odoli izazovu vremena i tehnološkim dostignućima”, rekla je ona, a prisutnima se obratio i pisac iz Francuske Žan Fransoa Galtu.

“S obzirom na to da živimo za tren, za trenutak, sve je teže otvoriti knjigu, jer ona iziskuje vrijeme. Mislim da je jako bitno da mlade naučimo navikama čitanja, a ja često govorim da mi zapravo ne znamo da čitamo. Čitanje nisu samo slova, riječi, rečenice, paragrafi, poglavlja, riječ je o tehnici koju je potrebno naučiti. Čitanje je umjetnost”, rekao je Galtu.

Galtu (desno)
Galtu (desno)foto: Jelena Kontić

Svi oni pozvali su publiku da posjete Sajam knjiga čije je radno vrijeme od 10.30 do 21.30 časova. Ulaznice koštaju dva eura, odnosno euro za studente i đake, dok je djeci sa roditeljima ulaz besplatan.

Francuska je u pravom trenutku Zemlja počasni gost

Na otvaranju štanda Francuske, Uljarević je istakao da je gostovanje Francuske veliki trenutak i posebna čast za Sajam knjiga.

“Vjerujem da je to najbolja moguća osnova za buduću saradnju ovog Sajma s francuskim kultrurnim ustanovama, izdavačima i piscima”, rekao je on i najavio predstavljanje savremene francuske književnost i humanistike...

Ambasadorka Maske je rekla da je zadovoljstvo obostrano i da odluka o tome da Francuska bude Zemlja počasni gost dolazi u pravom trenutku, “jer ovu godinu karakteriše nova dinamika u bilateralnoj saradnji na svim nivoima, političkom, ekonomskom, kulturnom”.

Književnica Nataša Nelević kazala je da je štand Francuske svojevrstan sinonim slogana ovogodišnjeg Sajma - “Čitaj, budi klasik”. Istakla je i da je dvosmjernost književnog dijaloga posebno važna, te da bi naši autori trebalo da budu zastupljeniji u Francuskoj.

Bonus video: