Mučnina u autu – šta uraditi?

Ako sa djecom idete na duži put, pravite česte pauze
179 pregleda 2 komentar(a)
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
mučnina, dijete, kola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 13:14h

Postoje djeca koja nikako ne podnose vožnju automobilom. Kako im pomoći? Evo šta savjetuju stručnjaci poznatog udruženja njemačkih vozača ADAC u časopisu “Motorwelt”.

Ima djece kojoj je muka čim sjednu u automobil. Neke, opet, mučnina prati samo na dužem pututovanju. U svakom slučaju to je nevolja kojoj se može stati na kraj.

U apotekama se može kupiti plastična traka u koju je ugrađena kuglica. Ta kuglica se postavi djetetu na podlaktici na akupunkturnu tačku koja je zadužena za spriječavanje mučnine.

U apotekama postoje i žvake, flasteri, čepići, sok i homeopatska sredstva protiv mučnine. Dobro bi bilo da se o tome informišete u svojoj apoteci.

Vrlo je važno da roditelji ne pričaju pred djetetom o mučnini. Važno je da dijete ne sjeda gladno u automobil, pa mu pred polazak dajte da uzme dva-tri zalogaja.

Djeca osjetljivog stomačića ne bi se u kolima trebala zabavljati slikovnicama ili gembojem, bolje je da slušaju priču ili muziku sa kasete ili da razgledaju okolinu.

Ako sa djecom idete na duži put, pravite česte pauze, piše portal Bebe i mame.

Prvi znakovi mučnine

Mučninu kod djece najavljuju učestalo zijevanje, bljedilo, pojačano izlučivanje pljuvačke ili pojačano znojenje.

U tom slučaju treba se zaustaviti, izvesti dijete iz automobila i omogućiti mu da se nadiše svježeg zraka. Olakšanje će mu donijeti i hladna mokra krpa stavljena na potiljak.

A za svaki slučaj, uvijek imajte u kolima kesice koje se mogu zatvoriti, a u koje dijete može povratiti sadržaj iz želuca, prenosi Vijesti.ba.

Bonus video: