Poslastica za vikend: Recept za Vasinu tortu iz 1965. godine

Klasična torta koja može biti vaš izbor za novogodišnji dezert

12021 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/homemade_cakes_by_adisa
Ilustracija, Foto: Instagram/homemade_cakes_by_adisa

Priča ide ovako: nekada davno (pre 115 godina) jedan Vasa i jedna Jelena čekali su da na svijet dođe njihova devojčica. Porođaj je bio rizičan, pa je Vasa, zabrinut za život supruge i djeteta odlučio da odvede suprugu u Beč gde će je poroditi čuveni ginekolog tog vremena. Beba je došla na svijet uz dosta poteškoća, ali su i ona i majka bile žive i zdrave. U znak zahvalnosti što je spasio život njenoj ćerki i unuci, Vasina tašta je spremila novu tortu koju mi danas znamo upravo kao Vasinu tortu, piše na Instagram stranici coolinarstvo, uz napomenu da je recept iz narodnog kuvara iz 1965. godine.

Sastojci:

Kora:

5 jaja 5 kašika šećera (100g) kašika brašna 6 kašika mljevenih pečenih badema (80g)

Prvi fil:

125 ml mlijeka 200 g mljevenih oraha 4 žumanceta 4 kašike šećera (80g) kora i sok jedne manje pomorandže 3 štangle čokolade (70g) 150 g putera

Drugi fil:

170 g šećera 4 bjelanca šolja i po vode

Priprema:

Žumanca pjenasto umutiti sa šećerom, dodati brašno, bademe i čvrsto ulupan šne od bjelanaca. Izliti u kalup prečnika 24cm i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni pola sata.

Za prvi fil mlijeko sipati u šerpicu i po želji ga zasladiti sa dvije supene kašike šećera (40g). Dodati mljevene orahe i sve to kuvati uz miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Zasebno umutiti žumanca sa 80 g šećera, obraditi ih malo na pari, pa umutiti pjenasto dok ne posvijetle. U ohladjenu smjesu sa orasima dodati umućena žumanca. Puter umutiti pjenasto, pa mu dodati smjesu sa orasima, koru i sok pomorandže, kao i otopljenu čokoladu. Smjesu dobro sjediniti. Za drugi fil pomiješati šećer i vodu i napraviti sirup malo gušći nego za slatko. Bjelanca do pola umutiti pa im polako dodavati vreo sirup i miješati 10-ak minuta dok se ne prohlade i smjesa ne bude čvrsta.

Preko kore premazati prvi fil. Staviti u frižider da se malo stegne pa preko premazati fil od bjelanaca. Najbolje da drugi fil pravite nakon što stavite tortu da se hladi.

Bonus video: