Brzo i ukusno: Široki rezanci sa šampinjonima i spanaćem

Sve nas koji uvijek mučimo muku s vremenom obradovaće činjenica da se cijelo jelo može pripremiti korištenjem jednog dubokog tiganja i manjeg lonca i da, od početka do kraja, za njega neće biti potrebno više

6369 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Darko Kontin 24sata.hr
Ilustracija, Foto: Darko Kontin 24sata.hr

Jela s tjesteninom su najpopularnija jela u velikom broju domaćinstava. Bitan dio te popularnosti sigurno je i brzina kojom se takva jela spremaju. Ovaj recept nije izuzetak.

Kombinacija širokih rezanaca, naglo zapečenih šampinjona, blanširanog spanaća, čvrstog jogurta, pinjola i na kraju čili paprike i bijelog luka izazvaće zazubice svima i prije nego probaju ovo jelo i ovu kombinaciju namirnica, piše Darko Kontin za 24sata.hr. Sve nas koji uvijek mučimo muku s vremenom obradovaće činjenica da se cijelo jelo može pripremiti korištenjem jednog dubokog tiganja i manjeg lonca i da, od početka do kraja, za njega neće biti potrebno više od 20 minuta dragocjenog vremena.

Sastojci:

250 grama širokih rezanaca

200 grama smeđih šampinjona

3čena bijelog luka

50 g maslaca

150 g mladog spanaća

30 g pinjola

150 g čvrstog jogurta

Priprema:

U manjem loncu u posoljenoj vodi skuvajte široke rezance po uputstvima s pakovanja. Za vrijeme kuvanja tjestenine zagrijte dubok i tiganj. Nije potrebno dodavati ulje.

Smeđe šampinjone narežite na šnite ili manje komade i stavite ih da se peku u dubokom tiganju. Kada počnu da ispuštaju tečnost uklonite ih iz tiganja i stavite na tanjir.

Sokovima koje su pečurke ispustile dodajte maslac i sitno sjeckani bijeli luk. Pržite ga manje od minuta kako ne bi zagorio.

Vrućom vodom od kuhanja tjestenine možete kratko preliti listove spanaća. Ocijedite tjesteninu.

Spanać i tjesteninu dodajte u duboki tiganj i pomiješajte s lukom i maslacem. Po potrebi i želji na kraju možete dodati još maslaca i začiniti po ukusu.

Nakon nekoliko minuta uklonite tjesteninu sa šporeta i umiješajte šampinjone. Široke rezance pospite pinjolima i dodajte čvrsti jogurt na nekoliko mjesta po tanjiru.

Bonus video: