Kako odabrati: Jesu li bolja 'obična' ili bijela jaja, manja ili veća...

Na primjer, veliko jaje stare koke može sadržati 27 kalorija više i 2 grama više proteina nego jaje srednje veličine mlađe koke

6638 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna činjenica o jajima je apsolutno istinita: ona su najbolji i najdostupniji izvor proteina potrebnih za izgradnju mišića. Ali - postoji li zaista razlika između bijelih i smeđih jaja, onih koja daju kokoške iz kaveza ili u takozvanom “slobodnom uzgoju”…

“Boja ljuske jajeta povezana je s genima kokoške koja je ležala na njima, baš kao, na primjer, boja kose kod ljudi”, kaže specijalista za živinu Ron Kean, sa Univerziteta u Wisconsinu i dodaje da ne postoji nikakva veza između boje ljuske i ukusa, kao ni nutritivnih vrijednosti.

Sve se ljuske lome na isti način, samo ne zaboravite da dobro skuvate ono što se nalazi u njima. Naime, ljuska štiti jaje od curenja, ali ne i od patogenih organizama kao što je salmonela.

Utiče li veličina jajeta na njegove nutritivne vrijednosti ili ukus? “Što su kokoši starije, njihova su jaja veća”, objašnjava Kean, “Nutritivne vrijednosti variraju samo malo – manja jaja imaju nešto manji udio bjelanaca, a veći žumanaca".

Na primjer, veliko jaje stare koke može sadržati 27 kalorija više i 2 grama više proteina nego jaje srednje veličine mlađe koke. Bez obzira na veličinu, ukus im je isti.

Imaju li jaja iz slobodnog uzgoja istu nutritivnu vrijednost kao i ona uzgojena u kavezima? “Imaju, osim ako kokoške nijesu hranili različitom hranom”, kaže Kean. Recimo, ako su koke hranili lanom, njihova jaja mogu imati veći udio omega-3 masnoća. U oba slučaju koristi se vrlo malo antibiotika.

Kean je odgovorio i na pitanje da li misli da su koke srećnije izvan kaveza: “Nivo stresa može biti čak i veći kod kokošaka u slobodnom uzgoju, posebno kod onih koka koje su niže u hijerarhiji”, kaže Kean..

Bonus video: