Kako izbjeći ustajanje "na lijevu nogu"

Odolite iskušenju da odmah pregledate mejlove, provjerite šta ima novo na fejsbuku i slično
1267 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 15:52h

Izbor jutarnjih aktivnosti utiče na ostatak dana. Ako stvorite dobru jutarnju atmosferu, ona se može prenijeti na čitav dan.

Nemojte odmah posegnuti za telefonom

Nemojte se „družiti“ sa svojim telefonom bar prvih sat vremena po ustajanju. Neka vas probudi dobri stari budilnik umjesto alarma sa mobilnog. Odolite iskušenju da odmah pregledate mejlove, provjerite šta ima novo na fejsbuku i slično. Socijalni psiholog dr Ron Fridman smatra da, ako ujutro prvo dograbite mobilni, to postavlja vaš um u odbrambeni položaj. Umjesto toga, važno je da se prvih nekoliko minuta nakon ustajanja u tišini fokusirate na sebe. „Kada sebe posmatrate kao nekog ko utiče na stvari koji mu se dešavaju, manje ćete podsticati kod sebe anksiozne obrasce razmišljanja“, kaže dr Fridman, prenosi internet stranica zdravahrana.com.

Izaberite zdraviju hranu

Napravite zdrav, hranljiv doručak, rehidrirajte se biljnim čajem ili toplom vodom sa limunadom koja jača imunitet. Kafu popijte tek sat-dva nakon ustajanja. Vjerovali ili ne, optimalno vrijeme za kafu je 9 sati ujutro.

Uradite odmah nešto što volite

Psiholozi bihejvioristi su otkrili da su ljudi najproduktivniji sat do tri i po sata nakon ustajanja. Ako, recimo, ako ustajete u 7h, najproduktivniji ćete biti između 8 i 10:30. To znači da imate dovoljno vremena da prije posla uradite nešto što će vas učiniti srećnim i veselim.

Planirajte unaprijed

Ako svako jutro, dok vam je mozak svjež i „čist“, započnete kratkim planiranjem dnevnih aktivnosti, to će vam pomoći da se izborite sa svakodnevnim obavezama. Možete „proći“ kroz sve sastanke koje imate tog dana, postaviti jedan-dva cilja koja želite da ostvarite. Stiv Džobs je imao običaj da svakog jutra zapita sebe: „Kada bi danas bio poslednji dan mog života, da li bih želio da uradim ono što sam planirao danas da uradim?“ Kako je u jednoj prilici ispričao studentima na Stenford univerzitetu, kad god je odgovor bio negativan previše dana u nizu, znao je da mora nešto da promijeni.

Prvo uradite najtežu stvar

Mark Tven je jednom rekao: „Pojedite žabu odmah ujutro, ništa gore vam se ne može desiti tog dana“. Šta god da je vaša „žaba“, prvo završite sa njom, za ljepši nastavak dana.

Ako imate djecu, ustanite prije njih

Kada se probudite prije djece, imate vremena da započnete dan na svoj, a ne na njihov način, što će učiniti da bolje držite stvari pod kontrolom. Bez obzira da li ćete se prvo istuširati, doručkovati, meditirati ili raditi, uradite nešto za sebe, prije nego što dođe vreme da ispunite njihove potrebe.

Bonus video: