UZROCI SU RAZNI

Zna da bude neprijatno: Pet trikova protiv lošeg zadaha

Vitamin C je bitan za sprečavanje bolesti i upale desni, koje mogu biti odgovorne za zadah

8470 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: hutter, Shutterstock
Ilustracija, Foto: hutter, Shutterstock

Ukoliko vam je zadah neprijatan, uzrok ne mora uvijek da bude unutar usne šupljine, nego može doći i iz probavnog trakta. U oba slučaja, glavni krivci su bakterije. Donosimo nekoliko trikova iz magazina "Health" uz pomoć kojih ćete otkloniti zubne naslage i osvježiti dah.

1. Začini

Korijander, nana, eukaliptus, ruzmarin - sve su to začini i biljke koje su dobre u borbi protiv lošeg zadaha. Možete ih žvakati ili napraviti neku vrstu čaja umačući ih u toplu vodu. Ove biljke ujedno poboljšavaju probavu.

2. Aktivne kulture

Najbolji izbor je jogurt. Jedna studija je potvrdila da jedan jogurt svakodnevno smanjuje nivo sulfidvodonika u ustima, koji je jedan od uzročnika neprijatnih mirisa. Takođe, smanjuje bakterije u ustima, a samim tim umanjuje se i rizik od krvarenja zuba i upale desni. U jogurtu, mlijeku i siru nalazi se velika količina vitamina D, koji ne pogoduje bakterijama, tako da se one ne mogu razvijati u ustima. Prilikom izbora jogurta, budite sigurni da nije prošao previše obrade i da nije dodatno zaslađen.

3. Hrskave namirnice

Jabuka, šargarepa, celer, u osnovi svo voće i povrće bogato vlaknima, dobro je u borbi protiv neprijatnog zadaha. Zubne naslage izazivaju neugodan miris. Mnogi ugljeni hidrati i proteini se zadržavaju između zuba, pa čak i zdrava hrana poput integralnih žitarica, zato obavezno nakon jela operite ili očistite zube.

4. Kamufliranje

Žvakaće gume bez šećera ne bi trebale da zamijene pranje zuba nakon jela, ali u slučaju nužde mogu poslužiti. Dakle, to je još jedan način da se podstakne stvaranje veće količine pljuvačke za ispiranje plaka i bakterija. Pepermint može zakamuflirati, ali samo na kratko vrijeme. Uvijek se treba odlučiti za žvakaće gume i bombone koji nemaju šećera jer on stvara zubne naslage.

5. Vitamin C

Jedite bobice, agrume, dinju i drugu hranu bogatu vitaminom C koja ne pogoduje bakterijama. Vitamin C takođe je bitan za sprečavanje bolesti i upale desni, a oboje su odgovorni za zadah.