Glavobolje i migrene: Kako đumbir može pomoći

"Mnoge studije su takođe pokazale da tretman đumbirom može poboljšati odgovor na protivupalne ljekove i ljekove specifične za migrenu koji se koriste za akutne napade migrene", kaže dr Gonzalez

9449 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đumbir je namirnica koja pomaže varenju, ali ima i potencijal da olakša mukotrpne glavobolje, uključujući i one koje se javljaju u vrijeme PMS-a. Postoje tvrdnje đumbir može da pomogne kod simptoma povezanih sa glavoboljom i migrenama, odnosno mučninom.

Da je đumbir povezan sa ublažavanjem simptoma migrene, potvrdila je za popsugar.com, dr Rachael Gonzalez, doktorka sa savremenom holističkom medicinskom praksom. Po njenom mišljenju, đumbir u stvari može da pomogne u ublažavanju mučnina i problema sa stomakom koji ponekad prate migrenu.

"Glavobolja i migrena često su povezane sporim varenjem. Pošto đumbir pomaže pri održavanju pravilnog tempa u probavnom sistemu - takođe pomaže kod migrene", kaže dr Gonzalez.

Dakle, šta đumbir čini tako sposobnim da pomogne pokretljivosti? Prema dr Gonzalez, đumbir sadrži ono što se naziva „gingeroli“. Pokazalo se da ova specifična porodica hemikalija „djeluje na serotoninske receptore u stomaku da poboljšaju pokretljivost želuca, što smanjuje bol u gastrointestinalnom traktu“.

Pored toga, đumbir bi mogao da pomogne drugim tretmanima da rade efikasnije. "Mnoge studije su takođe pokazale da tretman đumbirom može poboljšati odgovor na protivupalne ljekove i ljekove specifične za migrenu koji se koriste za akutne napade migrene", kaže dr Gonzalez.

Kada je u pitanju uzimanje đumbira u ovu svrhu, razmislite da se obratite ljekaru za njihove posebne preporuke, kako biste se uvjerili da je bezbijedan za vas i da nije u sukobu sa bilo kojim ljekovima koje trenutno uzimate. "

Đumbir se generalno smatra sigurnim za većinu ljudi u malim do umjerenim dozama. Ali, kada se konzumira u velikim dozama (većim od 5 grama dnevno), može biti opasan za trudnice i nosi rizik od pobačaja", kaže dr Gonazalez.

Neki pacijenti takođe mogu biti osetljivi na đumbir, dok oni koji uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi ili imaju hipertenziju ili dijabetes moraju biti posebno oprezni i trebalo bi da se konsultuju sa ljekarom prije nego što ga dodaju u svoju rutinu.

"Đumbir može da snizi krvni pritisak i šećer u krvi i može da djeluje u interakciji sa ljekovima za ta stanja", kaže dr Gonzalez. "Pacijenti sa akutnim čirom možda neće tolerisati đumbir."

Vaš ljekar može da vam pomogne da shvatite koji je najbolji način za uključivanje đumbira u vašu ishranu, međutim dr Gonzalez kaže da bi svi preparati mogli biti od koristi. "Tipične doze koje djeluju na akutne migrene kreću se od 500 mg - 2 grama đumbira dnevno."

"Za sušeni đumbir smatra se da je najjači, a zatim slijedi svježi đumbir i na kraju čaj od đumbira", kaže dr Gonzalez.

Bonus video: