Kad je vrućina: Pazite na unos magnezijuma

Nedostatak magnezijuma može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki holesterol i visoki krvni pritisak

11625 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Magnezijum, poznat i kao mineral za opuštanje, igra važnu ulogu u više od 300 ćelijskih reakcija u organizmu i važan za skoro sve - od funkcionisanja nervnog sistema do zdravlja kostiju; ukratko za cjelokupno zdravlje. U svakodnevnoj upotrebi je odličan kao pomoć kod menstrualnih grčeva, glavobolja, prblema sa probavom.

Još je važniji ako razmislite koliko stresa doživljavate, kakvu hranu jedete, koliko kofeina unosite i tako uskraćujete ovaj važan mineral organizmu. Magnezijum je prvi izbor ljekara kada su u pitanju pacijenti koji pate od hroničnog stresa, napetosti, nesanice ili umora.

Kako prepoznati nedostatak magnezijuma?

Nedostatak magnezijuma može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki holesterol i visoki krvni pritisak, kao i povećan rizik od srčanog udara.

Nedostatak magnezijuma možete primijetiti vrlo lako, a neki od simptoma su:

• abnormalni i nepravilni otkucaji srca • grčenje mišića, kao i njihovo trzanje • umor i osjećaj iscrpljenosti • glavobolje • loše raspoloženje koje vodi u depresiju

• zvonjenje u ušima • problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

Kako do potrebnih količina magnezijuma?

Puno je načina na koje možete unijeti magnezijum u organizam, ali prvi korak bi uvijek trebao da bude putem hrane. Na sreću, bezbroj je ukusnih namirnica punih magnezijuma, a možete ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđem (integralnom) pirinču, mlječnim proizvodima, sjemenkama, mesu, morskim plodovima i ribi. Preporučuje se unos oko 250 – 300 miligrama dnevno. Tu su naravno i suplementi koji sadrže magnezijum i možete ih lako pronaći.

Regulacija tjelesne temperature po vrućinama

Kada ste izloženi visokim temperaturama tijelo radi 'prekovremeno' kako bi se rashladilo i održavalo balans između toplote koju prima i toplote koju gubi.

Znojenje je prirodan proces u tijelu koji nam pomaže da se rashladimo. Kada temperatura tijela raste, u organizmu će se odmah otpuštati slane tečnosti iz znojnih žlijezda kako bi se rashladio. Kada se znojimo gubimo i elektrolite koje možemo nadoknaditi nekim napicima, ali tu je kao pomoć i magnezijum koji će regulisati tjelesnu temperaturu i tako skinuti pritisak s organizma.

Bonus video: