Upozorenje: Ne koristite gel za dezinfekciju ruku na suncu

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu da reaguju sa sunčevom svjetlošću i dovedu do bolnih opekotina i plihova

7492 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanski ljekari su izdali upozorenje u vezi sa korištenjem gelova za dezinfekciju ruku i izlaganjem suncu, nakon što su temperature ove sedmice značajno porasle.

Ako idete na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakovali i jedan gel u torbu, ali lljekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opekotina i plihova. Lljekarka Simran Deo rekla je za Mirror da još uvijek nijesu otkrili uzrok ovakvih reakcija, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu. Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu, rekla je: "Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije koja može izgledati poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje da se ljušti".

Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada mnogo vremena provodite na suncu. "Sapun i voda zaista su najdjelotvornija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina."

Dok je redovno pranje ruku osnovni način da se ograniči širenje Covida-19, osobe koje imaju problema sa kožom treba da pokušaju da koriste sapun i vodu, a ne sredstvo za suvo pranje ruku kad je to moguće, kaže dr Deo.

Bonus video: