Kad muškarci i žene gube seksualnu želju: Evo kako i zašto

Kod žena se seksualnost velikim dijelom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno biti otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drukčije

23398 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka treća žena i četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje, kažu istraživanja. Smanjena seksualna želja i nemogućnost postizanja orgazma najčešći su seksualni problemi kod žena, dok je kod muškaraca na prvom mjestu preuranjena ejakulacija, a na drugom erektilna disfunkcija. Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje najbrže rastući poremećaj posljednjih godina. Zašto se to događa kod žena, a zašto kod muškaraca?

ZA ŽENE

1. Koji su najčešći uzroci gubitka polne želje kod žena?

Svađe i konflikti s partnerom kod žena su glavni uzročnici gubitka želje. Kod žena se seksualnost velikim dijelom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima i svađom, ne mogu istovremeno biti otvorene za erotske igre. Kod muškaraca je to sasvim drukčije.

2. Znači li to da je ženama potrebna potpuna harmonija?

U načelu da. Može se reći da kod otprilike 70% žena koje ne osjećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. Opada li seksualna želja i kao posljedica starenja?

Da i ne. Jedna nova studija je pokazala da veću ulogu igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako uživati u krevetu.

4. Šta može umanjiti seksualne potrebe kod mladih žena?

Pilule za kontracepciju.Neki hormoni žutog tijela nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim slučajevima treba preći na pilule s drugim gestagenima.

5. Zašto toliko žena ima probleme s postizanjem orgazma?

Najčešći uzroci su duševno stanje i konflikti u odnosu s partnerom. Organski uzroci rjeđe su odgovorni za takve poteškoće.

ZA MUŠKARCE

1. Muškarci žele i mogu uvijek?

Riječ je o starom mitu, u koji jači pol u svakom slučaju želida vjeruje. Ako im to ne pođe za rukom, ubrzo će se javiti frustracije.

2. Postoje li, zaista, muškarci koji nemaju želju za seksom?

Na nedostatak polne želje žali se, prema procjenama stručnjaka, otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzročnici su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod muškaraca igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarcima bolje uspijeva da naprave razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.

3. Kako dolazi do situacija kada muškarci žele, ali ne mogu?

Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Muškarci koje pogađa taj problem nijesu u mogućnosti da zadovolje svoju partnerku klasičnim seksom. Otprilike 9% muškaraca između 40 i 70 godina pati od teške erektilne disfunkcije. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, ali s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih samo uz prethodnu konsultaciju s ljekarom, piše Ordinacija.hr.

4. Koje još smetnje libida postoje kod muškaraca?

Alkohol i lijekovi, osobito antidepresivi, mogu dovesti do gubitka polne želje. Ponekad je problem i u prevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi suočili s tim problemom, muškarci jednostavno izbjegavaju polne odnose. Dobro je znati da se prevremena ejakulacija može uspješno spriječiti primjenom određenih tehnika.

Bonus video: