Prije braka obavezno sebi postavite ova pitanja: Želite li ili 'morate'?

"Strah da ćemo završiti sami ukorijenjen je u tome koliko cijenimo sebe, a naša vrijednost nije određena time s kim smo ili jesmo li s ikim", kažu stručnjakinje

7431 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osoba koju odaberete za životnog partnera uticaće na svaki aspekt vašeg života: na vaše mentalno zdravlje, na finansije, na način na koji ćete podizati djecu i još mnogo toga o čemu ćete odluke dijeliti sa svojim partnerom.

Zbog svega toga ne treba ni govoriti koliko je bitan dobar i 'pametan' izbor nekog s kim se slažete, ko vas poštuje i s kim dijelite neke od bitnih životnih vrijednosti, pa stručnjaci savjetuju da, prije nego što se odlučite na tako važan korak kao što je brak, obavezno sebi postavite ova četiri pitanja:

1. Želite li brak jer ne želite da završite sami?

Savjetnica za mentalno zdravlje Erin Parisi i bračna i porodična terapeutkinja Heidi McBain kažu da ne treba da dopustite da strah stane na put uživanju u svakom životnom dobu; kao ni tome da cijenite sebe kao individuu, piše Večernji list.

"Strah da ćemo završiti sami ukorijenjen je u tome koliko cijenimo sebe, a naša vrijednost nije određena time s kim smo ili jesmo li s ikim", kažu stručnjakinje.

2. Osjećate li obavezu da se udate ili oženite?

"Jednom kada par objavi vjeridbu, vijesti se šire, planira se vjenčanje i može se činiti kao da je sve zaključeno", kaže Parisi.

“Lako će vas u početku preplaviti uzbuđenje i blokirati vam sve negativne i mučne misli, a pomisao da ćete slomiti srce svom budućem supružniku ili razočarati roditelje može stvoriti nemir koji vas tjera da nastavite s planovima za brak za koji niste sigurni da želite"

Obaveza može biti i suptilna, poput razmišljanja o braku kao statusnom simbolu ili tački na zamišljenoj vremenskoj crti koja se mora označiti. Šta god bilo, vjenčanje kako biste nekome nešto dokazali - ili čak sebi - može vas navesti da odaberete nekoga koga inače možda ne biste.

3. Ulazite li u brak zbog novčanih razloga ili finansijske stabilnosti?

“Brak je način da se dva života formiraju zajedno i daju dodatnu sugurnost mogla bi da bude jedna od prednosti, ali to ne bi trebala da bude finansijska sigurnost. Ulazak u brak zbog rješavanja probleme s novcem može dovesti do toga da previdite glavne vrijednosti ili razlike u ličnosti i da se držite nekoga ko u životu ne želi isto što i vi.", kažu stručnjakinje.

4. Tjera li vas na brak briga oko godina?

"Mnogi ljudi imaju ideju o tome kako žele da im život izgleda u određenim godinama, a često je baš brak velika prekretnica", rekla je Parisi. "Za nekoga ko se približava godinama u kojima bi se 'trebalo vjenčati' - biti u braku može biti važnije od toga za koga se ženi ili udaje.

“Osjećaj spremnosti za brak i to što ne želite više da čekate 'pravu' osobu može učiniti da se osjećate kao da je osoba s kojom ste 'dovoljno dobra', iako znate da se u mnogo čemu ne slažete i ne odgovarate jedno drugome”, objasnila je McBain.

Stručnjakinje zato savjetuju da prije braka promislite o ovim pitanjima jer, iako se to možda ne čini romantičnim - šta je romantičnije od braka s nekim jer to želite, a ne jer morate?

Bonus video: