Statistika koja će muškarce obradovati, ali zapravo nije dobra

Prema analizi Univerziteta Stanford, dužina prosječnog muškog polnog organa u posljednjih 30 godina porasla je za 25 procenata, ali naučnici kažu: ‘To nije dobro‘

22583 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su do podataka o povećanju muškog polnog organa došli tako što su analizirali podatke koji su prikupljeni u 75 studija koje su rađene od 1942. do 2021.

Meta-analiza koja je urađena na Univerzitetu Stanford pokazala je da je dužina prosječnog muškog polnog organa u periodu od 1992. do 2021. skočila za 25 odsto, sa 12,19 cm na 15,24 cm, piše Daily Mail.

Iako mnogi muškarci žude za dužim polnim organom, naučnici sa Stanforda strahuju da su im penisi porasli zbog izlaganja hemikalijama, sjedilačkog načina života i konzumacije nezdrave hrane.

Istovremeno, ovi faktori su doprinijeli i padu plodnosti od 1992. do 2021. godine.

Naučnici su očekivali da će dužina muškog polnog organa pasti u periodu od 1992. do 2021. godine.

"Bilo kakva promjena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih djelova ljudske biologije. Ako se promjene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim tijelima. Moramo pokušati da potvrdimo ove rezultate. Ako se potvrde, moramo utvrditi šta izaziva te promjene", rekao je dr Michael Eisenberg, profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, prenosi Jutarnji list.

Dr. Eisenberg strahuje da bi povećanje penisa moglo biti povezano s izlaganjem štetnim hemikalijama koje se nalaze u pesticidima i higijenskim proizvodima.

Naučnici vjeruju da bi isti faktori koji su doveli do porasta penisa mogli dovesti i do neplodnosti i erektilne disfunkcije.

Studija objavljena ranije ove godine pokazala je da se od 1970. prepolovio prosječan broj spermatozoida u ejakulatu.

Daily Mail piše da stručnjaci smatraju da bi pad plodnosti koji je već doveo do pada broja djece koja se rađaju u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim razvijenim zemlja mogao dovesti do ekonomskih problema.

Dr. Eisenberg rekao je da bi se morala uraditi analiza pada plodnosti.

Bonus video: