Šest malih stvari: Po njima se razlikuju srećni i nesrećni parovi

Ono što razdvaja srećne parove od nesrećnih su zapravo veoma male stvari koje rade skoro rutinski svakodnevno...

13709 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako provodimo mnogo vremena na društvenim mrežama, brzo steknemo pogrešan utisak o tome kako treba da izgleda veza u kojoj se oba partnera uvijek trude jedno za drugo.

Nije sve u gigantskim buketima, poklonima i luksuznim putovanjima - kanadska psihoterapeutkinja Kristina Viro uvjerena je da ono što dijeli srećne parove od nesrećnih zapravo jesu veoma male stvari koje ovi parovi rade gotovo rutinski. Na svojim društvenim mrežama podijelila je listu od šest rituala koji, po njenom mišljenju, izuzetno pozitivno utiču na svaku vezu, prenosi aktivni.metropolitan.si.

„Ove stvari mogu izgledati male, ali sve one mogu imati ogroman uticaj na vezu“, dodala je ona.

1. Održavanje trenutaka koji povezuju

To mogu biti zaista prolazni trenuci, od svakodnevnog poljupca za dobro jutro ili zagrljaja prije nego što jedan od partnera ode na posao; važno je samo da su prisutni stalno.

2. Razgovor o proteklom danu

Društvo od nas zahtijeva brz tempo života, pa se može desiti da počnemo da živimo jedno mimo drugog, a da partnera na kraju dana ili kada dođemo kući ne pitamo ni kako je prošao. Važno je odvojiti vrijeme za to.

3. Aktivno slušanje

U ljubavnoj vezi, kada je vrijeme za razgovor, partneri slušaju, postavljaju pitanja, posvećuju jedni drugima punu pažnju a da ih ne ometa telefon ili bilo šta drugo.

4. Pažnja

Jedna je stvar obratiti pažnju na partnera kada on ili ona želi da ga slušate, a druga, podjednako važna stvar, je njegovanje dodira i nježnosti u vezi koja nije vezana samo za seksualnost. Držanje za ruke, masiranje leđa nakon napornog dana, igranje kosom... sve su to oblici nježnosti koji vas mogu povezati.

5. Pokažite da cijenite

Ponekad je dovoljno samo pokazati da ste primijetili njen ili njegov trud. Na primjer, „Hvala što si ispraznio mašinu za pranje sudova umjesto mene“ ili „Hvala što si otišla po dijete kada nisam mogao zbog zakazanog sastanka“. Nije riječ o hvalospjevima partneru kada on ionako radi stvari koje su mu obaveza, već uglavnom o stvaranju ljubazne, prijateljske atmosfere u vašem domu.

6. Pokažite da nesebično mislite na osobu sa kojom ste

Možete njoj ili njemu donijeti šoljicu kafe u krevet, ostaviti mu poruku punu ljubavi prije posla ili bilo šta drugo za što znate da će njoj ili njemu uljepšati dan.

Bonus video: