Šta povećava žensku želju i šta na muškarce djeluje kao Viagra

Treba razmisliti i o dodacima na bazi D vitamina, jer taj vitamin podstiče raspoloženje

9234 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljekarka opšte prakse Claire Bailey otkriva kako promijeniti svoj seksualni život i dijeli trikove za povećanje ženske želje - i otkriva tajnu hrane koja daje podsticaj muškarcima

"Moj suprug i ja smo u braku 25 godina i nikad nismo imali problema s libidom. Međutim, tokom posljednjih šest mjeseci moje interesovanje za intimnost se smanjilo. Mislila sam da bi to moglo da bude povezano s menopauzom", pitala je jedna čitateljka dr Clare Bailey, ljekarku koja daje savjete o seksualnom zdravlju, piše Daily Maiil.

"Problemi s libidom mogu doći i proći u bilo kojim godinama, pri čemu stres, dosada ili odnosi u porodici igraju značajnu ulogu. Žao mi je što imate problema s libidom. Nažalost, to je uobičajeno i postoji niz razloga koji mogu dovesti do tog problema. Na primjer, kako starimo dolazi do pada estrogena, kao i do zabrinutosti oko izgleda tijela, zbog čega se želja može smanjiti", odgovorila je dr Clare Bailey.

"Dobro je što ste proaktivni. Studije pokazuju da vježbanje može povećati seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo. Takođe može da poboljša raspoloženje i samopouzdanje. Takođe, znamo da ishrana u mediteranskom stilu bogata voćem, povrćem, nemasnim bjelančevinama i cjelovitim žitaricama ne samo da koristi mentalnom zdravlju i snu, već pomaže da seksualni nagon ostane u formi. U jednoj studiji, žene koje su se tako hranile imale su bolje rezultate u pogledu želje, uzbuđenja, orgazma, odnosno zadovoljstva odnosima u odnosu na žene koje su imale drugačiju ishranu", pojasnila je.

par
foto: Shutterstock

Dodaje kako fitoestrogeni, koji se nalaze u namirnicama kao što su sjemenke lana, susama i leblebija, djeluju na sličan način kao ženski polni hormon estrogen, prenosi 24sata.hr.

Konzumacija ovih namirnica može da pomogne kod simptoma menopauze. Namirnice s visokim sadržajem cinka, poput ostriga, orašastih plodova i sjemenki, takođe mogu da imaju pozitivna dejstva.

Dr Clare Bailey dodaje da s godinama opada i kvaliteta seksualnog života i kod muškaraca.

"Ako vašem mužu treba malo podsticaja, postoje stvari koje treba dodati svojoj ishrani. Cvekla se, na primjer, od davnina smatra afrodizijakom. Zapravo, djeluje pomalo poput Viagre. Ima visok sadržaj nitrata, koje tijelo pretvara u nitratnu kisjelinu, koja širi krvne sudove i poboljšava protok krvi u cijelom tijelu, uključujući i polne organe. Takođe, mogla bi ga zanimati hrana bogata omega-3 višestruko nezasićenim masnim kiselinama, poput lososa, inćuna, tunjevine i dagnji, koje mogi povećati nivo testosterona kod muškaraca", piše ljekarka.

Treba razmisliti i o dodacima na bazi D vitamina, jer taj vitamin podstiče raspoloženje.

"Ipak, možda je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti da poboljšate svoj seksualni život iskreni razgovor s partnerom o tome što vam se sviđa ili ne, ili jednostavno isprobavanje različitih stvari. Parovi koji mogu da razgovaraju jedno s drugim na otvoren način vjerovatno će održati bliži odnos pun povjerenja. Možda je sve što vam treba da malo 'prodrmate' svoj seksualni život i vratite malo strasti. Ako se stvari ne poprave, nije na odmet otići i na razgovor s ljekarom", zaključuje dr Bailey.

Bonus video: