Za dame koje žele da izgledaju elegantno i unikatno

Ivana Murišić sa svojom porodicom pokrenula brend NIDLMontenegro

9961 pregleda 0 komentar(a)
Model iz kolekcije brenda NIDL Montenegro, Foto: NIKOLA PEJOVIĆ
Model iz kolekcije brenda NIDL Montenegro, Foto: NIKOLA PEJOVIĆ

Nakon velikog broja uspješnih kolekcija i revija, crnogorska dizajnerka Ivana Murišić, riješila je da svoju kreativnost pokaže i na drugačiji način. Naime, sa svojom porodicom pokrenula je brend NIDLMontenegro.

“Brend NIDLMontenegro je, kao što ste rekli, porodični brend, i mi funkcionišemo kao cjelina. U tom pogledu nema konkurencije, šta više, imamo zajednički cilj, da udružimo snage i napravimo brend baš kakav želimo. Moji roditelji su vlasnici butika u Nikšiću preko 20 godina. Do sada smo radili sa mnogim brendovima, i poslije dugogodišnjeg iskustva, vrijeme je bilo da napravimo svoj. Sada već imamo dovoljno znanja, iskustva i zrelosti, da se to realizuje”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Ivana Murišić.

Ona otkriva ko sve, sem nje iz porodice učestvuje u kreiranju i stvaranju modela za NIDLMontenegro: “Svi imamo svoju ulogu. Najveću podršku imamo od sestre Slavojke koja je zadužena i za organizaciju, marketing, a i u kretivnom dijelu. Mama i tata prave krojeve, pripremaju i spremaju krojne listove za šivenje. Takođe su i u kreativnom dijelu aktivni. Sestra Jovana zadužena za prodaju i održavanje butika u Nikšiću. Moj zet Nikola, za transport stvari između gradova. Zet Milan, za stratešku organizaciju na području primorja. Moj dečko Bojan je IT podrška, i sve što je vezano za internet prodaju. A ja sam tu da svoje iskustvo upotrijebim sa izborom i kvalitetom materijala, proizvodnje i u kreativnom dijelu”, objašnjava Ivana šta je čija uloga kad je u pitanju brend NIDLMontenegro.

Murišićeva ima prepoznatljiv stil kad su u pitanju modeli sa njenim potpisom, prilično su estravagantni, pravljeni po standardima visoke mode. Za razliku od njih, ovaj komadi iz NIDLMontenegro brenda su nosiviji.

“Svaki aspekat mode ima svoje prednosti i mane. Visoka moda traži inovativnost, kreativnost, ekstavaganciju, ali ujedno vas ograničava u pogledu nosivosti. Komercijalni modeli traže kvalitet materijala, izrade, ali jednostavnost u kroju i prilagođenost u koloritu, što je ujedno jako zahtjevno. Nijedan brend na svijetu nema samo liniju visoke mode, uvijek postoji i proizvodnja modela za širu upotrebu. Odvijek sam znala da ću doći i na taj nivo, ali je teško bilo sam sve realizovati. Za velike proizvodnje potrebna je velika organizacija. Samim tim veći tim ljudi. Idealno je što je to porodica, jer imamo isti stil u modi, i veliku ljubav prema istoj”, otkriva Murišić.

Modeli njihovog brenda namijenjeni su ženama koje cijene kvalitetne materijale, unikatne modele i domaću proizvodnju.

“Svaki naš model napravljen je od izuzetnog materijala, i riječ je o malim serijama. Oni imaju dozu elegancije u sebi, ali i nosivost, prije svega. Tako da je namijenjena damama koje žele da izgledaju elegantno, unikatno, i koji cijene činjenicu da smo im maksimalno posvećeni u smislu da smo tu i za korekcije i savjete svake moguće vrste”, otkriva Murišić kome su namijenjeni modeli brenda NIDLMontenegro.

Ono po čemu ovaj brend takođe razlikuje od Ivaninog samostalnog rada je i to da, pored odjeće, NIDLMontenegro ima svoje torbe.

“Tašne su brendirane i izvor su saradnje moje porodice koje datira godinama unazad. Riječ je modelima koji su jako kvalitetni, a pristupačni. I dobro se uklapaju u naše modele”, objašnjava ona.

Ivanini modeli poznati su i po vezu, a na pitanje hoće li i ovi modeli imati takve detalje ili će ručni rad ostaviti isključivo za samostalne kolekcije, odgovara: “U sadašnjoj kolekciji imaćemo print, kao jedan od elemenata dorade modela. A planiramo i da radimo vez. Sada nam je fokus na materijalima, krojevima i proizvodnji. A polako uvodimo i ručne radove kao simbol brenda”.

Ivana objašnjava i mogu li modeli namijenjeni svakodnevnoj modi biti unikatni i koliko su, što se kreativnosti tiče, inspiracija dizajneru, jer kod odjevnih komada koji su namijenjeni za poslovne varijante postoje i određena pravila.

“Ako uzmete u obzir male serije modela koje mi pravimo, svakako su unikatni. To su modeli koji su zbog poslovnih prilika prilagođeni po kroju, po boji, po izboru materijala i činjenici da vaš model neće imati mnogo žena i neće se pojavljivati u velikim količinama. Takođe ćete imati mogućnost sitnih korekcija ukoliko je to potrebno”, dodaje Murišićeva.

Priznaje da se manje isplati praviti unikatne modele za svaki dan.

“Ipak, unikati toga tipa ostaju u sferi visoke mode. Ali sa uloženim naporom, i promišljenošću možete napraviti model koji je unikatan, a ima dozu jednostavnosti i nosivosti. Vrlo brzo takvi modeli mogu postati sinonim za nosivo, iako ga do sada nisu na taj način gledali. Granice se pomjeraju, i ljudi su sve više skloni eksperimentisanju”, smatra Murišićeva.

Zbog pandemije biće teže promovisati brend, jer je revije teško organizovati, pa su spremni da se prilagode aktuelnoj situaciji.

“Prije nekoliko dana je završeno fotografisanje za modnu kampanju. Kroz fotografije, video snimke, društvene mreže, doći će do razvoja promocije. U Nikšiću i Podgorici će se moći i uživo vidjeti modele. Dok na teritoriji primorja moja sestra je zadužena za onlajn prodaju. Između ostalog i na cijeloj teritoriji Crne Gore”, zaključuje Murišićeva.

Svaki aspekat mode ima svoje prednosti i mane. Visoka moda traži inovativnost, kreativnost, ekstavaganciju, ali ujedno vas ograničava u pogledu nosivosti. Komercijalni modeli traže kvalitet materijala, izrade, ali jednostavnost u kroju i prilagođenost u koloritu, što je ujedno jako zahtjevno.

20 godina Ivanini roditelji u Nikšiću drže butik. Do sada su radili sa mnogim brendovima, i poslije dugogodišnjeg iskustva, vrijeme je bilo da naprave svoj. Sada već imaju dovoljno znanja, iskustva i zrelosti da se to realizuje.

Bonus video: